Mieheni on epäsiisti: Miten teen hänestä hovikelpoisen?

Jorma on todelle epäsiisti, eikä vain taiteellisen boheemi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rento boheemius on muuttunut silmiipistäväksi epäsiisteydeksi.

Jorma on todelle epäsiisti, eikä vain taiteellisen boheemi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Rakkaus sokaisee, sanotaan. Ja näin kävi Tiinalle ja Jormalle kaksi vuotta sitten. He ihastuivat toisiinsa niin kokonaisvaltaisesti, etteivät kiinnittäneet juurikaan huomiota toistensa huonoihin puoliin.

Suhde muuttui pikkuhiljaa arkisemmaksi. Silloin Tiinakin sen huomasi: Jorma on todelle epäsiisti, eikä vain taiteellisen boheemi. Miehen poikamiesboksi oli kuin läävä. Pahinta oli, että Jorma peitti komean vartensa likaisiin ja rikkonaisiin vaatteisiin. Parta oli usein ajamatta, eikä mies käynyt edes päivittäin suihkussa. Hengitys haisi usein vanhalle tupakalle.

Tiina patisti Jormaa siistiytymään. Vähitellen Jorma onkin oppinut huolehtimaan hygieniastaan hieman paremmin, mutta olemus on edelleen Tiinan mielestä homssuinen. Jorma myös siivoaa nihkeästi.

Jorma syyttää Tiinaa jatkuvasta nalkuttamisesta, johon Jorma itse ei voisi kuvitellakaan sortuvansa.

”Miksi sinä oikein halusit muuttaa yhteen, jos minä en kelpaa?” Jorma kysyy ihmetellen.

Se on hyvä kysymys, Tiina myöntää. Jormassa on toki hyviäkin puolia. Hänen kanssaan on esimerkiksi miellyttävää keskustella. Jormalla ja Tiinalla on myös yhteisiä harrastuksia.

Tiina ei vain ole oppinut sietämään miehensä silmiinpistävää epäsiistiyttä, johon yhteiset tuttavatkin kiinnittävät huomiota.

Voiko Tiina muuttaa miestä mieleisekseen vai pitäisikö hänen oppia sietämään tämän epäsiistiä olemusta? Vai pitäisikö pelkän siisteysongelman takia erota?

Molempien hyvinvointi uhattuna

Rakastumisvaiheessa aivojen kriittinen alue vähentää toimintaansa ja pyrimme ottamaan toista erityisesti huomioon. Tämä kaikki edistää liittymistä toiseen ihmiseen. Ihminen kasvaa ja kehittyy parhaiten sitoutuneissa suhteissa, joissa voi kokea olevansa ainutlaatuinen, erityinen ja joissa voi kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty.

Sen lisäksi läheisen tehtävänä on antaa palautetta myös silloin, kun toimimme tavalla, joka uhkaa suhdettamme, toisiamme tai muiden hyvinvointia. Kumppani on ikään kuin lennonjohtaja, joka pitää meidät turvallisella kurssilla. Hän ei voi vain sanoa ”hyvin menee”, jos hyvinvointimme on uhattuna.

Tiina kokee, ettei Jorma huolehdi tarpeeksi omasta hygieniastaan ja siisteydestään. Omasta itsestä huolehtiminen on edellytys hyvälle läheisyydelle, ja omasta hygieniasta huolehtiminen on edellytys fyysiselle läheisyydelle.

Kun Jorma ei huolehdi itsestään, niin onko se merkki välinpitämättömyydestä? Vähän kuin viesti toiselle, että ei ole kaikilta osin tyytyväinen kumppaniin tai suhteeseen.

Tällöin parin olisi syytä keskustella, mitä kumpikin toivoo suhteelta ja miten hyvin kumpikin kokee suhteen vastaavan omia toiveitaan.

Joskus omasta itsestä huolehtimattomuus on merkki psyykkisen hyvinvoinnin ongelmasta, kuten masennuksesta. Henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on paitsi kunkin oma asia myös parisuhteeseen kuuluva yhteinen asia.

Siinä tapauksessa, että epäsiisteys olisi Jorman keskeinen ominaisuus, pari joutuu miettimään, missä määrin kummankin elämän keskeiset asiat ovat toisiaan poissulkevia.

Tiinan ja Jorman on punnittava, viekö yhdessä oleminen enemmän pohjaa omalta hyvinvoinnilta kuin antaa läheisyyttä ja onnellisuutta.

Rakkaussuhde perustuu varmuudelle siitä, että on kumppanille erityinen ja että kumppani pitää puolison hyvinvointia yhtä tärkeänä kuin omaansa.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliiton Familia.

X