Mitä voin tehdä, kun läheiseni on alkoholisti?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pulloja
Kummitäti miettii, mitä tehdä kun kummitytöllä jää ryyppy päälle. © TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA
Pulloja

Kummitäti miettii, mitä tehdä kun kummitytöllä jää ryyppy päälle. © TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA

Kysymys: Mitä teen, kun läheinen on alkoholisti?

Miten voisin auttaa kummityttöäni, jolla on ongelmia alkoholin kanssa? Hänellä jää välillä putki päälle. Hän ei itse myönnä, että hänellä on vakava ongelma. Olisiko vain viisasta olla piittaamatta, katkaista välit ja katsoa kuinka hänen käy? Haluaisimme auttaa. Mitä voimme tehdä?

Onneton kummitäti

 

Vastaus

Nuoren ihmisen alkoholiongelma ei ole pikkuasia eikä edes oma asia. Alkoholiongelmat pahenevat usein siitäkin syystä, että ympärillä olevat ihmiset eivät puutu niihin. Voitte siis kertoa tytölle, että olette huolissanne tämän juomisesta ja pyytää häntä itsekin selvittämään juodun alkoholin määrän. Terveydelle haitallisen juomisen rajat on helppo selvittää. Ette voi kuitenkaan tehdä juuri enempää kuin kertoa näkemyksiänne. Ongelman ratkaiseminen ja hoito kuuluvat ihmiselle itselleen ja alan ammattilaisille.

 Kun läheinen on alkoholisti, tee edes nämä!

  • Kerro kummitytölle, että välität hänestä ja haluat sen vuoksi kiinnittää huomiota hänen juomiseensa. Kysy myös, onko juomiseen jokin selkeä syy.

  • Keskustele asiasta hänen kanssaan vain silloin, kun hän on selvin päin.

  • Pyydä häntä itse selvittämään juomisensa taso ammattilaisen (terveyskeskus, A-klinikka) kanssa eli siirrä vastuu hänelle itselleen.

 

Lisääntynyt alkoholinkäyttö kuormittaa parisuhdetta, mikä avuksi?

Kuinka helposti putki jää päälle?

Koska juomisesta pitää huolestua?

X