Selkätreeni auttaa – Pidä selkä liikkuvana, vahvana ja kivuttomana! Nappaa tästä helpot jumppaohjeet

Tee tämä helppo selkätreeni päivittäin vaikka taukoliikuntana ja autat selkääsi pysymään liikkuvana, vahvana ja kivuttomana. Liikkeitä kannattaa toistaa 10-15 kertaa peräkkäin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Selkätreeni pitää selän kunnossa.

Tee tämä helppo selkätreeni päivittäin vaikka taukoliikuntana ja autat selkääsi pysymään liikkuvana, vahvana ja kivuttomana. Liikkeitä kannattaa toistaa 10-15 kertaa peräkkäin.
Teksti:
Marja Aalto

Vaivaako selkä? Pahinta mitä voit tehdä, on pysyä paikallasi. Selkä tarvitsee liikuntaa, ota liikkuvuutta parantava selkätreeni tavaksesi!

”Liikunnan ei aina tarvitse olla ­jumpassa tai kuntosalilla käyntiä, vaan aivan tavallinen arkiliikunta on hyväksi selälle. Jos kipu on äkillistä ja kovaa, on hyvä keventää liikkumista hetkeksi, mutta heti kun olo helpottuu, on tärkeää saada säännöllistä liikuntaa”, kertoo Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen.

Monet arkiaskareet, kuten pihatyöt sekä luonnossa liikkuminen, ovat selälle hyvää liikuntaa.

”Haravointi ja lumityöt ovat hyviä, mutta jos niitä tekee pitkään toispuoleisesti, selkä helposti kipeytyy. Siksi toistuvaa työtä tehdessä kannattaa vaihtaa otetta vastakkaiselle puolelle ja tauottaa työtä. Eli koko pihaa ei kannata haravoida kerralla, vaikka urakan valmiiksi puskeminen tuntuisikin mielekkäältä, vaan kannattaa pitää välillä tauko siitä työstä ja jatkaa myöhemmin.”

Jos työasento on eteenpäin kumartunut, kannattaa välillä oikoa selkää.

Nämä oheiset ohjeet kehittävät selän liikkuvuutta, joka helposti heikkenee iän myötä. Lisäksi liikkeet aktivoivat selän suuria lihaksia sekä pakara- ja reisilihaksia ja kehittävät niihin lihasvoimaa. Pakara- ja reisilihaksetkin ovat tärkeitä selän toimivuudelle.

1. Tee kyykky

Seiso lantion levyisessä asennossa. Kyykisty taaksepäin kuin olisit istumassa tuolille. Ojentaudu takaisin ylös.
Seiso lantion levyisessä asennossa. Kyykisty taaksepäin kuin olisit istumassa tuolille. Ojentaudu takaisin ylös. © Tommi Tuomi

2. Kurota sivutaivutus

Ojenna vasen käsi ylös, veny pituutta ja taivuta ylävartaloa oikealle. Kurota kädellä pitkälle yläviistoon.
Ojenna vasen käsi ylös, veny pituutta ja taivuta ylävartaloa oikealle. Kurota kädellä pitkälle yläviistoon. © Tommi Tuomi
Jos et pysty kurottamaan kädellä yläviistoon, voit jättää kädet halutessasi myös vartalon viereen tai ristiä rintakehän päälle.
Jos et pysty kurottamaan kädellä yläviistoon, voit jättää kädet halutessasi myös vartalon viereen tai ristiä rintakehän päälle. © Tommi Tuomi

3. Tee sivukyykky

Ota vasemmalla jalalla askel sivulle. Vie painoa  vasemmalle jalalle ja tee pieni kyykistys. Ponnistaudu takaisin lähtöasentoon ja toista liike oikealle puolelle. 
Ota vasemmalla jalalla askel sivulle. Vie painoa vasemmalle jalalle ja tee pieni kyykistys. Ponnistaudu takaisin lähtöasentoon ja toista liike oikealle puolelle.  © Tommi Tuomi

4. Tee kierto

Ojenna kädet vartalon eteen suoriksi. Vedä kyynärpää edellä vasen käsi koukkuun vartalon viereen samalla kiertäen ylävartaloasi vasemmalle. Palauta keskelle ja toista oikealle puolelle.
Ojenna kädet vartalon eteen suoriksi. Vedä kyynärpää edellä vasen käsi koukkuun vartalon viereen samalla kiertäen ylävartaloasi vasemmalle. Palauta keskelle ja toista oikealle puolelle. © Tommi Tuomi

5. Selän ylistys ja pyöristys

Pyöristä yläselkä ja työnnä kädet pitkälle eteen, vie leuka rintaan. Ojentaudu ylös.
Pyöristä yläselkä ja työnnä kädet pitkälle eteen, vie leuka rintaan. Ojentaudu ylös. © Tommi Tuomi
Vedä lapoja yhteen ja kyynärpäitä taaksepäin. Veny pituutta ja ojenna selkääsi taaksepäin.
Vedä lapoja yhteen ja kyynärpäitä taaksepäin. Veny pituutta ja ojenna selkääsi taaksepäin. © Tommi Tuomi

Liikuntaohjeet antoi Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen.

Lue myös: Alaselkäkipu on epäspesifiä selkäkipua – Tällainen liikunta on hyväksi, kun selkä on akuutisti kipeä

Alaselkäkipu voi olla viiltävää.
Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä selkäkipu on ns. epäspesifistä eikä se ole vaarallista. Kivuliasta se on silti. © iStock

Jos kaipaat selkää vahvistavaa ­ryhmäliikuntaa, löydät sitä vaikkapa paikallisista selkäyhdistyksistä. Lisää ilmaisia ohjeita kotitreeniin löydät Selkäliiton Selkakanava.fi -palvelusta.

X