Totta vai tarua: Onko täysjyväruisleipä laihduttajan valinta?

Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että leipä sisältää vähintään 6 grammaa kuitua, vinkkaa johtava ravitsemusterapeutti Tarja Himberg Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten valitaan terveellinen leipä?

Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että leipä sisältää vähintään 6 grammaa kuitua, vinkkaa johtava ravitsemusterapeutti Tarja Himberg Terveystalosta.
Teksti: Hanna Vilo

Painonhallitsijan kannattaa aina valita täysjyväruisleipä

Tarua. Täysjyväruisleipä on painonhallinnan kannalta hyvä valinta. Se muun muassa sisältää runsaasti kuitua, mikä auttaa pysymään pitkään kylläisenä. Lisäksi se sisältää paljon tärkeitä ravintoaineita, kuten B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita. Mitään yksittäistä viljaa ei kuitenkaan kannata käyttää jatkuvasti.

Painonhallinnan ja terveyden kannalta terveellinen leipä on valmistettu täysjyväviljasta. Täysjyvävehnä- ja täysjyväkauraleipä ovat myös hyviä valintoja. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että terveellinen leipä sisältää vähintään 6 grammaa kuitua 100 grammaa kohden.

Lue myös: Miten laihtua pysyvästi? Näin pudotat painoa ja pääset tavoitteeseen – Lue personal trainerin vinkit laihduttajan sudenkuoppien välttämiseen

Kauraleipää kannattaa suosia, jos on korkea kolesteroli

Totta. Kaura sisältää beetaglukaani-nimistä kuitua, joka auttaa alentamaan kolesterolia. Beetaglukaania olisi hyvä saada päivän aikana vähintään 3 grammaa. Sen saa täyteen melko helposti.

Aamupuuro, johon on käytetty desilitra kaurahiutaleita, sisältää 1,5 grammaa beetaglukaania. Kun sen joukkoon lisää 1,5 ruokalusikallista korkeakuituista kaurajauhetta, saa gramman beetaglukaania lisää.

Jos päivän aikana syö vielä 2 palaa täysjyväkauraleipää, saa myöskin gramman beetaglukaania. Silloin koko päivän beetaglukaaniannos on jo reilusti yli 3 grammaa.

Lue myös: Kolesteroli kuntoon – Tee elämäntaparemontti erikoislääkärin neuvoilla: ”Liikunta kohottaa myös mielialaa – syntyy hyvä kierre”

Silloin tällöin kannattaa valita leipä, joka sisältää pähkinöitä ja siemeniä

Totta. Pähkinät ja siemenet tuovat leipään paljon hyviä ravintoaineita. Ne sisältävät pehmeää rasvaa, joka on sydämelle hyväksi. Lisäksi ne sisältävät proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita ja ovat muun muassa hyvä E-vitamiinin lähde. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pähkinät ja siemenet sisältävät paljon energiaa.

Lue myös: Kuitu lisänä ehkäisee ja hoitaa ummetusta – Aiheuttavatko kuitulisät riippuvuutta?

Kuitulisät

© iStock

X