Tupakoinnin lopettaminen saa erektionkin vahvistumaan – Näin nopeasti keho palautuu, kun sauhuttelu loppuu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tupakoinnin lopettamisella on paljon hyviä vaikutuksia terveydelle.
Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, mutta se parantaa montaa asiaa ihmisen kehossa. © iStock
Ei liene kenellekään uutinen, että tupakointi lisää riskiä sairastua syöpään ja on muutenkin terveydelle vaarallista. Harvempi kuitenkin tietää, että tupakoinnin lopettaminen parantaa tupakoitsijan terveyttä ja hyvinvointia hyvin nopeasti.

Tupakoinnin vaaroista kerrotaan niin kouluissa kuin tupakka-askien kyljissä. Moni tietääkin syöpäriskin kohoamisesta ja muista terveyshaitoista, jotka tupakoitsijoille aiheutuvat. On kaikille selvää, että tupakointia ei kannata aloittaa, jos haluaa pysyä terveenä.

Jos ihminen on kuitenkin tupakoinut jo vuosia, miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa hänen terveyteensä?

Lopettaminen on riippuvuuden vuoksi usein vaikea ja pitkä prosessi, johon liittyy liuta vieroitusoireita. Se kuitenkin palkitsee. Lopettamisella on nimittäin monia välittömiä ja vielä enemmän pidemmällä ajalla tulevia hyviä vaikutuksia terveydelle.

Keuhkot puhdistuvat ja syke tasaantuu

Jo ensimmäisten päivien aikana tupakoinnin lopettamisesta veren häkäpitoisuus laskee normaalille tasolle ja nikotiini häviää elimistöstä. Verenpaine laskee, ja sydämen syke tulee tasaisemmaksi.

Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja tupakoinnin lopettaneen hengittäminen helpottuu. Myös vastustuskyky lähtee hiljalleen paranemaan.

Kaksi viikkoa tupakoinnin lopettamisen jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat. Kun vieroitusoireet helpottavat alkuvaikeuksien jälkeen, myös tupakoinnin lopettaneen kokema stressi vähenee.

Myös unen laatu sekä haju- ja makuaisti paranevat.

Vaikutusta kuukautisiin ja erektioon

Tupakoinnin lopettamisella on myös sukupuolesta riippuvia vaikutuksia.

Nainen voi tupakan hyvästelemällä välttää ylimääräisiä runsaita, kivuliaita kuukautisia ja saada lisäksi säännöllisemmän kuukautiskierron. E-pillereitä käyttävillä tupakoivilla naisilla verisuonitukosten riski vähenee merkittävästi, kun tupakoinnin lopettaa.

Miehillä puolestaan tupakointi aiheuttaa erektio-ongelmia, joten lopettaminen tuo helpotusta näihin kiusallisiin vaivoihin. Erektiohäiriö paranee joka neljännellä miehellä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakoinnin lopettaminen voi tuoda helpotusta erektio-ongelmiin.

Tupakoinnin lopettaminen voi helpottaa erektio-ongelmia. © iStock

Syöpäriski pienenee ja ennuste paranee

Tupakoinnin lopettaminen pienentää syöpään sairastumisen riskiä kaikenikäisillä. Se myös parantaa syöpäpotilaan ennustetta ja pienentää syövän uusiutumisen riskiä. Lisäksi syöpähoidot tehoavat paremmin, ja tupakoimaton selviää hoidoista paremmin kuin tupakoitsija.

Tupakoinnin lopettaminen vähentää myös leikkausten aiheuttamia riskejä, ja leikkaukset onnistuvat paremmin. Tupakoinnin lopettaneen toipuminen leikkauksesta on myös nopeampaa.

X