Nukutko liian vähän? Viiden tunnin yöunilla ei pärjää – Jos yöuni jää lyhyeksi tai jatkuva univaje piinaa, nappaa tästä unitutkijan vinkit!

Herätyskellojen ja tarkkojen työaikataulujen myötä monien yöunet jäävät toistuvasti liian vähäisiksi. Unitutkija kertoo, miten univajeesta voi päästä eroon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Piinaako jatkuva univaje? Vai kärsitkö lyhyistä yöunista vain satunnaisesti?

Herätyskellojen ja tarkkojen työaikataulujen myötä monien yöunet jäävät toistuvasti liian vähäisiksi. Unitutkija kertoo, miten univajeesta voi päästä eroon.
Teksti: Venni Uotila

Unitutkija Hanna Ollilan mukaan perusterveille ihmisille alle kuusi tuntia unta yössä on liian vähän. Univajetutkimuksia tehdään usein 4–5 tunnin yöunilla, ja niissä on koehenkilöillä havaittu selkeitä univajeen aiheuttamia fysiologisia muutoksia.

Poikkeuksiakin on.

Ollila kertoo tutkimuksista, joissa on havaittu jonkinlaista yhteyttä tiettyjen geneettisten tekijöiden ja vähäisen unen tarpeen välillä. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin nykykäsityksen mukaan harvinaisia.

”Todennäköisesti maailmasta löytyy ainakin yksi ihminen, joka pärjää neljän tunnin yöunilla”, Hanna Ollila toteaa.

Lähtökohtaisesti lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset. Ollilan mukaan ei ole kuitenkaan yhtä suoraa vastausta siihen, miksi näin on.

Unen perusmekanismit ovat monimuotoisia, mutta yksi selitys voi olla se, että lasten ja nuorten aivot ovat vasta kehittymässä.

Lue myös: Voiko unihäiriöistä voi päästä eroon, entä miten omaa nukkumistaan parantaa? Tutustu unitutkijan neuvoihin ja nuku yösi paremmin

Liian lyhyet yöunet satunnaisesti vai jatkuva univaje?

Monet saattavat tunnistaa tilanteen, jossa on kiireisenä päivänä ollut yllättävän energinen olo, vaikka yöunet olisivatkin jääneet vähäisiksi. Tälle Hanna Ollila kertoo luonnollisen selityksen.

Uni liittyy vahvasti mielialaan. Tarpeeksi suuri motivaatio menee usein univajeen ohi. Tämän vuoksi nukahtaminen voi olla hankalaa, jos seuraavana päivänä on tiedossa jotakin kiinnostavaa tai jännittävää.

Ollila toteaa, että monet lyhytuniset saattaisivat hyötyä pidemmistä unista, mutta he ovat tyypillisesti ihmisiä, jotka ovat yleensä valtavan innoissaan seuraavan päivän tapahtumista.

”Hyvä esimerkki tästä on lapset jouluaattona. Heitä on silloin aivan mahdotonta saada nukkumaan.”

Lue myös: Paleleminen pitää hereillä – Miksi unta saa odotella, kun kylmät jalat estävät nukahtamisen?

Iltarutiinit auttavat nukahtamaan

Hanna Ollila kertoo vinkkejä, joiden avulla voi opetella nukkumaan enemmän.

Aamun heräämisaika kannattaa pitää aina samana. Heti aamusta kannattaa yrittää saada mahdollisimman paljon valoa. Älylaitteiden sininen valo kannattaa säätää pois illalla. Iltarutiinit ovat myös erittäin hyödyllisiä.

”Aikuiset ovat siinä suhteessa samanlaisia kuin pienet lapset. Aina samassa järjestyksessä tehdyt iltarutiinit auttavat nukahtamisessa”, Ollila kertoo.

Lue myös: Mikä auttaa nukahtamaan? Selätä valvominen ja unettomuus – Lue erikoistutkijan ohjeet hyvän unen saamiseen

X