Käsidesiin liittyvät myrkytysepäilyt ovat lisääntyneet – Myös nämä kemikaalit aiheuttavat nyt myrkytyksiä

Käsidesi aiheuttaa nyt yhä enemmän yhteydenottoja Myrkytystietokeskukseen. Soittoja käsihuuhdetta syöneiden pikkulasten vanhemmilta tulee noin kolme kertaa tavallista enemmän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käsidesi on kovassa käytössä koronaviruspandemian takia, ja se näkyy myös Myrkytystietokeskukseen tulevissa puheluissa.

Käsidesi aiheuttaa nyt yhä enemmän yhteydenottoja Myrkytystietokeskukseen. Soittoja käsihuuhdetta syöneiden pikkulasten vanhemmilta tulee noin kolme kertaa tavallista enemmän.
Teksti:
Saga Wiklund

Käsidesi on nyt esillä joka kodissa, joten pikkulapset pääsevät entistä helpommin käsiksi siihen.

”Noin 1–2-vuotiaille pikkulapsille sattuu eniten käsidesin maistelua. Maistelu ei ole yleensä vaarallista, mutta suuremmista määristä tulisi ottaa yhteyttä Myrkytystietokeskukseen, että voimme arvioida tapauksen riskejä ja sitä, pitäisikö lähteä lääkäriin. Käsideseissä on usein etanolia eli alkoholia, jolle pikkulapset ovat herkkiä ja joka saattaa laskea heillä verensokeria. Mukana voi olla myös isopropanolia”, kertoo farmaseutti Suvi Pajarre-Sorsa Myrkytystietokeskuksesta.

Käsidesi oli aiheena viime vuoden huhtikuussa noin 25 Myrkytystietokeskukseen tulleessa puhelussa, mutta tämän vuoden huhtikuussa tapauksia oli jo yli 70.

Käsidesi ja pesuaineet yleisiä aiheita

Käsidesi ei toki ole ainoa aihe – muita yleisiä puheluiden aiheita ovat konetiskiaineen, käsitiskiaineen tai muiden pesuaineiden päätyminen pikkulasten ulottuville.

”Runsas kotona oleminen ei ainakaan vielä näy siinä, että kemikaaleihin liittyvät myrkytysepäilyt olisivat lisääntyneet. Loppuvuonna tiedämme vasta varmasti, miltä tilanne tämän vuoden osalta näyttää”, Pajarre-Sorsa toteaa.

Kemikaalit pitäisi pikkulapsiperheissä muistaa nostaa pois lasten ulottuvilta, samoin lääkkeet, joihin useimmat Myrkytystietokeskukseen tulevat puhelut liittyvät.

”Lääkkeiden osalta meille tulee eniten kyselyitä yleisimmistä kotona olevista lääkkeistä eli kipu- ja kuumelääkkeistä, joita lapsi on syönyt.”

Aikuisten alkoholimyrkytykset entisellä tasolla

Aikuisten etanoli- eli alkoholimyrkytykset eivät ole Suvi Pajarre-Sorsan mukaan lisääntyneet ainakaan Myrkytystietokeskukseen tulleiden puheluiden valossa.

”Niitä on jatkuvasti, eikä ainakaan vielä näy selvää kasvua.”

Kolme eniten kysyttyä aineryhmää kaikissa ikäryhmissä ovat lääkeaineet, pesuaineet ja sekalaiset aineet. Sekalaisiin aineisiin luetaan muun muassa tupakka ja sähkötupakka, lannoitteet ja biologiset toksiinit eli käytännössä sinilevä.

”Aikuisillakin suurin osa on tapaturmia, mutta jonkin verran on myös tahallisuutta, ja myrkytyksiin liittyvät ainemäärät ovat isompia”, Pajarre-Sorsa kuvaa.

Myrkytystietokeskuksen aineisto perustuu vain puhelujen aikana kysyttyihin tietoihin, joten tuloksia ei voi yleistää kuvaamaan kaikkia Suomessa tapahtuvia myrkytyksiä.

Trumpin kommentti ei näy Suomessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrotaan pohtineen, voisiko desinfiointiainetta antaa ruiskeina koronaviruspotilaille. Asiasta uutisoi Yle. Virheellinen ja terveydelle haitallinen kommentti johti Yhdysvalloissa joihinkin desinfiointiaineiden väärinkäyttötapauksiin.

Suomessa kommentit eivät ole näkyneet Myrkytystietokeskukseen tulleissa puheluissa.

Lue myös: Miksi emme osaa pestä käsiämme?

Lue myös: Tekniikan Maailma: Näin teet itse käsidesiä

 

 

X