Ompele kasvomaski lakanakankaasta – Lue myös hygieniaohjeet, joita kasvosuojaimen käyttö vaatii

Kasvomaski on koronan vuoksi tarpeen julkisessa liikenteessä, kaupoissa ja apteekeissa, jos turvaväleja on vaikea pitää. Maskisuositus on voimassa suurimmassa osassa maata. Kasvomaskin voi valmistaa myös itse lakanakankaasta, ja sen voi puhdistaa käytön jälkeen keittämällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kasvomaskin voi tehdä vaikkapa vanhasta lakanasta omaan käyttöönsä, esimerkiksi kauppareissua varten.

Kasvomaski on koronan vuoksi tarpeen julkisessa liikenteessä, kaupoissa ja apteekeissa, jos turvaväleja on vaikea pitää. Maskisuositus on voimassa suurimmassa osassa maata. Kasvomaskin voi valmistaa myös itse lakanakankaasta, ja sen voi puhdistaa käytön jälkeen keittämällä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Kasvomaski on nyt tarpeen etenkin paikoissa, joissa turvavälejä on vaikea pitää, esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä tai kaupoissa. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Maskin käyttöä suositellaan etenkin julkisissa liikenneväleissä ja muissa sellaisissa paikoissa, joissa ei ole helppo säilyttää korona-ajan vaatimia turvavälejä. Se voi olla tarpeen kaupoissa, apteekeissa tai ruuhkaisen kaupungin keskustassa.

THL:n suosituksen mukaan kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronatartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä.

Naisten Valmiusliitto, Tekstiiliopettajaliitto ja Marttaliitto selvittivät viranomaisohjeet kotona tehtäville pandemia-ajan kasvomaskeille. Tarkat ohjeet maskin tekemiseen löytyvät esimerkiksi Naisten Valmiusliiton nettisivuilta.

Kotitekoinen maski voi suojata suoralta pisaratartunnalta

Maskin valmistukseen tarvitaan 100-prosenttista lakanakangasta, ja kangasta käytetään useampi kerros. Lisäksi tarvitaan vinonauhaa tai trikoota, ompelulankaa, sakset, nuppineuloja, silitysrauta ja ompelukone. Maskin voi ommella myös käsin, vaikka se onkin työläämpää.

Kotitekoinen kasvomaski ei ole oikea henkilösuojain, mutta se voi suojata suoralta pisaratartunnalta. Sen tarkoitus on ensisijaisesti suojata muita mahdolliselta tartunnalta; oireettomat kantajat voivat tietämättään tartuttaa muita.

Jos et omista ompelukonetta tai et ehdi valmistaa maskia itse, niin maskeja valmistaa myös moni tekstiilialan yritys. Suomen Tekstiili & Muoti ry on koonnut sivustolleen vinkkejä kotimaisista valmistajista.

Kasvomaski vaatii tarkkaa hygieniaa

Maski tulee pukea puhtain käsin, eikä sitä pidä kosketella käytön aikana; sitä ei saa myöskään riisua kaulalle ja laittaa uudelleen kasvoille kesken käytön.

Pese kädet ennen maskin riisumista ja riisu  maski koskien vain kiinnitysnauhoihin. Väärin käytetystä maskista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kostunut maski läpäisee mikrobeja helpommin kuin kuiva.

Puuvillainen maski kestää 90 asteen pesun

Laita maski käytön jälkeen suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Pese maski joka käytön jälkeen 90 asteessa tai keitä sitä viisi minuuttia.

Sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este kasvomaskin käytölle.

Lähteet: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

 

Juttua muokattu 20.4.2020, päivitetty THL:n suosituksia kasvomaskien käytöstä.

Juttua muokattu uudelleen 20.8., päivitetty jälleen THL:n suosituksen muututtua.

Lue myös: Remdesiviiri on toistaiseksi lupaavin koronalääke ja sitä tutkitaan Suomessakin –  Lääke saattaa jouduttaa sairaalahoidossa olevan koronapotilaan toipumista

Lue myös: Näin koronavirustartunnan jäljitys etenee – Työ kuin salapoliisin arkea

X