Mikä auttaa ummetukseen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suolen toiminta on hyvin yksilöllistä. Sitä hidastavat esimerkiksi monet sairaudet ja lääkkeet. Oikeanlaisen ravinnon ja riittävän nesteen lisäksi suoli kaipaa myös lepoa, joten aterioiden välillä olisi hyvä olla muutaman tunnin mittainen ”latauspaussi”.

 

1. Mikä on normaali vatsantoiminnan väli?

Se on yksilöllinen. Joillakin suoli toimii kolme kertaa päivässä, toisilla kolmasti viikossa. Ummetukseksi katsotaan tilanne, jossa suoli toimii kolmea vuorokautta harvemmin tai uloste on kivikovaa ja suolen tyhjentyminen on vaikeaa.

2. Miksi samasta ravinnosta huolimatta toisen vatsa toimii toisen ei?

Suolenseinämän lihaksisto ja hermotus huolehtivat suolen liikkeistä, ulostemassan etenemisestä ja ulostamistapahtumasta. Suolen toimintaan vaikuttavat myös elämäntapatekijät eli ravinto, liikunta ja juotavan nesteen määrä. Lisäksi vakituisessa käytössä olevilla lääkityksillä, kuten osalla verenpainelääkkeistä, kipulääkkeistä ja osteoporoosilääkkeistä, nesteenpoistolääkkeillä ja kalkkitableteilla voi olla ummettavia vaikutuksia. Useisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan, krooniseen munuaissairauteen, Parkinsonin tautiin, MS-tautiin ja masennukseen liittyy ummetustaipumusta. Istumatyö voi aiheuttaa ummetusta, samoin se, että ulostamistarpeen ilmetessä toistuvasti laiminlyö pyttyreissun. Peräaukon haavaumat ja hankalat peräpukamat voivat saada pidättäytymään ulostamisesta ja silloin voi kehittyä ummetus.

3. Millainen ravinto kovettaa vatsaa?

Paksusuolen toimintaan vaikuttaa oleellisesti se, minkä verran suolessa on sisältöä. Vatsaa kovettaa ravinto, josta jää niukasti jätettä paksusuoleen siirrettäväksi. Esimerkiksi sokerisista ja vehnäjauhoja sisältävistä ruoka-aineista jää paksusuolelle varsin vähän työstettävää. Ne aiheuttavat ummetuksen lisäksi ilmavaivoja ja turvotusta. Joillekin myös mustikka aiheuttaa ummetusta, vaikka sinällään marjojen kuori- tai siemenjätettä pidetäänkin suolentoimintaa edistävänä. Suolen liiketoiminta hidastuu, uloste kuivettuu ja ulostaminen vaikeutuu. Ravitsemustottumuksilla onkin hyvin tärkeä merkitys suolen hyvinvoinnille.

4. Miten huonosti toimivan vatsan saa toimimaan?

Huonosti toimivan vatsan hellimishoitoa ovat suolelle ystävällinen ravinto, liikunta ja riittävä nesteiden nauttiminen. Aterioiden välillä on hyvä olla muutaman tunnin ”latauspaussi”, jolloin suoleen ei tule ravintoa ja ruoansulatus saa rauhassa keskittyä suolensisällön käsittelemiseen. Napostelusta suoli ei siis tykkää. Toisaalta myöskään suuret ja vaikeasti sulavat ateriat eivät suolta ilahduta. Liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa ja virkistää suolen liiketoimintaa. Kaikenlainen rentouttava, ei-suorituskeskeinen ja iloa tuova liikunta etenkin ulkotiloissa on mitä parhainta suolen hellimistä.

5. Entä mitkä ruoka-aineet auttavat?

Suolen toimintaa edesauttavista ruoka-aineista on vaikea antaa yksiselitteistä listaa. Monet hyötyvät riittävän nesteen kanssa nautituista vehnänleseistä, pellavan- ja seesaminsiemenistä tai luumusta. Pajalan puuro on vanha resepti ummetuksen hoitoon. Viisi kuivattua luumua ja aprikoosia liotetaan yön yli puolessa litrassa vettä. Lisätään ruokalusikallinen pellavansiemeniä ja annetaan hiljalleen kiehua puoli tuntia, sitten lisätään desi kaurahiutaleita ja kaksi ruokalusikallista leseitä. Lopuksi puuroa haudutetaan alhaisella lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Suolen toimintaa edistävät ruoka-aineet löytää parhaiten kokeilemalla. Osa saa kuitulisistä ilmavaivoja ja vatsanväänteitä, jonka vuoksi esimerkiksi leseiden ja siementen lisääminen kannattaa aloittaa pienillä annoksilla.

6. Millainen neste on parasta vatsan toiminnalle?

Ihminen tarvitsee vuorokaudessa noin 2,5 litraa nestettä muun muassa suolen toiminnan vuoksi. Neste saadaan juoman, mutta myös ruoka-aineiden mukana. Keitot ovat ummetussuolelle hyväksi. Nesteen laadulla ei sinällään ole merkitystä ummetuksen kannalta, mutta sokerilimonadit ja alkoholijuomat kannattaa jättää. Mikäli kahvista ei aiheudu muita oireita, on sekin suolelle turvallista. Teen vatsaa kovettava vaikutus on yksilöllistä.

7. Vaikuttavatko stressi ja jännittäminen vatsan toimintaan?

Ihminen on suolta myöten kokonaisuus, jonka kaikissa toiminnoissa sielullisilla tekijöillä on tärkeä osuutensa. Suoli ja mieli voivat hyvin terveellisiä, luonnonmukaisia elämäntapoja noudatettaessa. Vaikka osa ihmisistä reagoi stressiin ja jännittämiseen ripulilla, usein asia on päinvastoin: suoli alkaa pantata sisältöään ”hälytystiloissa”. Kiireistä elämää viettävä, pyttykäyntejä laiminlyövä henkilö on erityisen altis ummetusvaivoille.

8. Miten lääkäri voi auttaa ummetuksesta kärsivää?

Lääkäri voi sulkea pois ummetuksen takaa suolen sairaudet. Tutkimukset ovat tärkeitä etenkin, jos ummetus on alkanut äkillisesti kypsässä keski-iässä. Suolikanavaa tukkivan kasvaimen mahdollisuus lisääntyy ikääntyessä ja kasvaimen mahdollisuus on tärkeä selvittää tähystystutkimuksella. Tutkimusten toistamisesta ei ole hyötyä, ellei oirekuvassa tapahdu muutoksia. Kun lääketieteellinen tilanneselvitys on tehty, on sairaanhoitajalla tai ravitsemussuunnittelijalla useimmiten parhaat ohjeet ummetuksen hoidossa.

9. Ovatko ummetukseen tarkoitetut käsikauppavalmisteet turvallisia käyttää?

Ummetuslääkkeiden vaikutus perustuu suolen sisältömassan lisäämiseen, suolensisäisen nestemäärän lisäämiseen tai suolen supistelutoimintaa kiihdyttäviin lääkkeisiin. Suolen sisältöä lisäävät erilaiset kuidut, joita apteekin ummetuslääkkeistä osa sisältää. Kuitu kiihdyttää suolen toimintaa, kun suoleen muodostuu riittävästi ulostemassaa. Jotkut ummetuslääkkeet puolestaan sitovat vettä, jolloin ulosteen eteneminen helpottuu. Suolen liikettä kiihdyttäviä ummetuslääkkeitä ei suositella pysyvään käyttöön. Monisairaiden, ikääntyvien ja liikuntarajoitteisten on ymmärrettävästi kuitenkin pakko turvautua myös voimakkaampiin ummetuslääkkeisiin.

10. Mitä tarkoittaa suolitukos?

Suolitukoksessa suolensisällön eteneminen suolessa pysähtyy. Se aiheuttaa tavanomaisesta selvästi poikkeavan vatsakivun. Tukostilanteessa suoli alkaa voimakkaasti supistella tukoksen laukaisemiseksi, suolen seinämään kehittyy hapenpuutetta ja suoli voi mennä kuolioon. Tukostilanteen voi aiheuttaa suolta tukkiva kasvain tai tulehduksellisen suolistosairauden aiheuttama suolenseinämän turpoaminen. Äkillisessä suolitukoksessa tarvitaan useimmiten leikkaushoitoa. Tukosta voi syntyä myös suoleen kertyneestä pitkäaikaisesta ulostepaakusta esimerkiksi pitkäaikaisvuodepotilailla, joilla suoli ei ole tyhjentynyt kunnolla pitkään aikaan. Ulostepaakkua voidaan pehmittää peräruiskehoidoilla.

Asiantuntijana Riitta-Liisa Vasunta, LT, gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri, Keski-Suomen keskussairaala.

Seura 10/2013

X