Totta vai tarua: Voiko vaatteiden värivalinnalla ehkäistä hirvikärpäsen puremia?

Vaalea takki ja hyttyshattu auttavat suojautumaan hirvikärpäsiltä, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Metsässä liikkuessa auttaa, että on mahdollisimman vähän hirven näköinen.

Vaalea takki ja hyttyshattu auttavat suojautumaan hirvikärpäsiltä, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.
Teksti: Hanna Vilo

Vaaleat vaatteet auttavat ehkäisemään hirvikärpästen puremia

Totta. Hirvikärpänen pyrkii löytämään hirven tai muun hirvi­eläimen isäntäeläimekseen. Ihmisen luo se suunnistaa ­lähinnä epähuomiossa. Siksi metsässä liikkuessa auttaa, että on mahdollisimman vähän hirven näköinen. Kannattaa siis välttää esimerkiksi tummia villatakkeja ja suosia vaaleita vaatteita, joissa on liukas pinta. Hihat ja pääntiet on myös hyvä teipata niin, että hirvikärpäset eivät pääse niistä sisään. Pää ja niska kannattaa suojata joko hupulla tai hyttyshatulla.

Hirvikärpäsen purema voi kutista monta kuukautta

Totta. Jos hirvikärpäsen puremille on altistunut pitkään, ihminen voi allergisoitua ilmeisesti hyönteisen syljessä olevalle valkuais­aineelle. Silloin yksi purema saattaa kutista jopa kuukausia. Syksyllä saatu uusi purema saattaa myös aiheuttaa sen, että edellisvuosien vanhatkin puremat alkavat kutista.

Läheskään kaikilla ihmisillä allergisoitumista ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan vaiva on tyypillinen esimerkiksi hirvimetsissä säännöllisesti sienestäville ja marjastaville.

Hirvikärpäsen puremia ei voi hoitaa mitenkään

Tarua. Kutisevia puremia voi hoitaa antihistamiinivalmisteilla ja paikallisilla hydrokortisonivoiteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Varsinkin jos tietää, että hirvikärpäsen puremat aiheuttavat voimakasta kutinaa, antihistamiinitabletti kannattaa ottaa jo ennen metsään lähtöä. Hyönteisten karkotusaineet sen sijaan eivät hirvikärpäsiin tepsi.

Lue myös: Hirvikärpästen hornanlaumat väijyvät jälleen – Edes pohjoisen pakkaset eivät estä näiden loishyönteisten leviämistä

Lue myös: Sykähdyttävä hirvi on metsiemme 700-kiloinen kuninkaallinen – ”Se on suurin mutta salamyhkäinen”

Petri Timonen (vas.) tyynnyttelee eläinlääkäri Sauli Laaksosen tutkimustarkoitukseen nukuttamaa naarashirveä.

Petri Timonen (vas.) tyynnyttelee eläinlääkäri Sauli Laaksosen tutkimustarkoitukseen nukuttamaa naarashirveä. © Jere Malinen

X