Miten saan skitsofreenikon itsenäistymään?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Liika huolehtivaisuus voi vähentää omatoimisuutta.

Kysymys

Meillä on 40-vuotias skitsofreenikko poika. Olemme yrittäneet auttaa häntä. Asuntoja on ostettu kaksikin, mutta aina tulee joku pelko ja hänen täytyy muuttaa pois. Viimeksi hän muutti takaisin kotiimme, kun hänet pahoinpideltiin kaupungilla eikä hän enää uskalla mennä asuntoonsa. Miten ihminen saadaan pysymään asunnossaan?

Vastaus

Olette näköjään pitäneet hyvää huolta pojastanne ja järjestelleet hänen elämäänsä kuntoon. Saattaa olla, että olette jopa liiankin huolehtivaisia, mikä voi vähentää poikanne omatoimisuutta. Hänen on hyvä ottaa vastuuta oman kodin rakentamisesta ja tehdä siitä nimenomaan itselleen sopiva koti ei vain asunto. On tietenkin tärkeää, että hänellä on jo sairautensakin takia hyvä tukiverkosto, mutta teidän ei tarvitse olla sen keskiössä. 40-vuotias mies tarvitsee myös erillisyyttä lapsuuden perheestään ja voi ottaa sitä tukea antavien ihmisten avulla. Mikäli hän asuu kodissanne, on hänen sielläkin tärkeää ottaa vastuuta yhteisistä asioista, aikuisen tavoin.


Tee edes nämä!

  1. Kertokaa pojallenne, että edellytätte häneltä aikuisen käyttäytymistä ja vastuullisuutta asumisessa.
  2. Kertokaa, että ette aio ostaa lisää asuntoja.
  3. Käykää hänen kanssaan läpi hänen sosiaalinen verkostonsa, hyvät ja huonot ystävät ja kartoittakaa erityisesti oikeanlaista tukea antavat ihmiset.

Seura 07/2014

X