Saunominen saa kehon särkemään – Voiko kuumasta tulla sairaaksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Saunominen vaikuttaa edullisesti verenkiertoelimistön tilaan ja sokeriaineenvaihduntaan.
Saunominen vaikuttaa edullisesti verenkiertoelimistön tilaan ja sokeriaineenvaihduntaan. © istockphoto
”Rakastan saunomista yli kaiken, mutta seuraavana yönä tai päivänä koko kehoani särkee usein valtavasti. Kipu on erikoista, kokonaisvaltaista kehon lihassärkyä." Mistä on kyse? Näin erikoislääkäri vastaa.

Saunomisen terveysvaikutuksia on tutkittu melko paljon. Voidaan todeta, että saunominen on turvallista ja että sillä voi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se vaikuttaa edullisesti esimerkiksi verenkiertoelimistön tilaan ja sokeriaineenvaihduntaan.

Saunominen ei lisää merkittävästi esimerkiksi sydän- tai keuhkosairauksien pahenemisen riskiä ja on siten näitä sairauksia sairastaville turvallista.

Tavallisimmin syy saunomiseen liittyviin terveysongelmiin on samanaikainen alkoholin käyttö. Se altistaa tapaturmille, kuten palovammoille, ja lisää nestehukan riskiä.

Pitkäkestoinen saunominen aiheuttaa nestevajeen

Saunomisen jälkeinen särky ei ole kovin tavallinen oire. N­iveltulehduksia potevilla henkilöillä saunominen voi ­pahentaa oireita. Myös fibromyalgiaoireisto voi saunan ­jälkeen hankaloitua lyhytaikaisesti.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Pitkäkestoinen saunominen ja siihen liittyvä hikoilu voivat saada aikaan merkittävän nestevajeen, joka riittämättömästi korvattuna voi aiheuttaa yleisoireita, kuten väsymystä, pahoinvointia ja päänsärkyä sekä lihaskramppeja.

Mikäli saunomisen tuoma kipu on hankala vaiva, eikä nestetasapainosta huolehtiminen korjaa ongelmaa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa tarkemman selon tekemiseksi.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.

Lue myös: Ajattelitko nitistäväsi orastavan flunssan saunomalla? Lue tästä, mitä siitä seuraa ennen kuin astut lauteille

Lue myös: Saunakaveri ja säestäjä – Jukka Hallikaisen Sandy-koira seuraa isäntäänsä löylyihin

Tangokuningas Jukka Hallikaisen Sandy-koira hörppää aina kauhallisen vettä ja makoilee Jukan vieressä ensimmäisten löylyjen ajan. Vilvoittelun jälkeen se ei enää saunaan tule.

Tangokuningas Jukka Hallikaisen Sandy-koira hörppää aina kauhallisen vettä ja makoilee Jukan vieressä ensimmäisten löylyjen ajan. Vilvoittelun jälkeen se ei enää saunaan tule. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X