Seksi helpotti oireita ja nosti elämänlaatua, kun Susanna Syldin elämä meni kuukautiskierron vuoksi sekaisin – PMDD on PMS:n vaikea muoto

Susanna Syld selvitti, miten kuukautisia edeltävää hirveää oloa, pään ja elämän sekoittavaa dysforista häiriötä, voi hoitaa itse. Ainakin seksuaalinen nautinto auttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun PMDD-oireet alkavat, Susanna Syld ottaa aikaa itselleen. © Tommi Mattila

Susanna Syld selvitti, miten kuukautisia edeltävää hirveää oloa, pään ja elämän sekoittavaa dysforista häiriötä, voi hoitaa itse. Ainakin seksuaalinen nautinto auttaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

PMDD eli Kuukautisia edeltävä oireyhtymä ja dysforinen häiriö voi haitata elämänlaatua.

Susanna Syld laittoi pitkään huonon olonsa ja väsymyksensä kuormittavan elämäntilanteen piikkiin. Kun päivät alkoivat välillä tuntua jopa epätodellisilta, hälytyskellot hänen päässään alkoivat soida.

”Elämässäni oli välillä pitkiä aikoja, jolloin en tuntenut olevani lainkaan oma itseni”

”Muutama vuosi sitten aloin voida huonosti. Nukuin kehnosti ja päivisin olin usein väsynyt, ärtynyt ja alakuloinen. Ne olivat uusia tuntemuksia, sillä olin koko ikäni ollut tehokas ja pääasiassa myös hyväntuulinen.

Huono olo ei ollut jatkuvaa, vaan se tuli kausittain. Joinakin päivinä minusta tuntui hyvältä, kun taas toisina päivinä tunsin, että en osaa mitään ja olen huono vaimo ja äiti.

Säännöllisin väliajoin olin valmis ottamaan avioeron, koska mieheni tuntui niin ärsyttävältä.

Aluksi ajattelin, että huono oloni johtui kuormittavasta elämäntilanteestani. Olin huolissani muistisairaasta äidistäni. Lisäksi elin uusperhe-elämää omine haasteineen ja olin juuri vaihtanut työpaikkaa. ­Tilanne oli kaikkea muuta kuin helppo.

Jossakin vaiheessa havahduin siihen, että elämässäni oli välillä pitkiä aikoja, jolloin en tuntenut olevani lainkaan oma itseni. Silloin ymmärsin, että kyse oli jostain vakavammasta kuin pelkästä stressistä.

PMS-oireet hiipivät vähitellen

Olen ammatiltani seksuaaliterapeutti. Työni kautta tiesin kuukautisia edeltävästä dysforisesta häiriöstä eli PMDD:stä. Se on kuukautisia edeltävän oireyhtymän, eli PMS:n, vaikeampi muoto, johon liittyy rajuja psyykkisiä oireita.

PMDD:lle tyypillistä on, että oireet alkavat ovulaation jälkeen ja kestävät pari viikkoa. Kun kuukautiset alkavat, oireet häviävät ja olo tuntuu taas hyvältä.

Aloin tarkkailla oloani ja huomasin, että oireeni ilmaantuivat nimenomaan ovulaa­tion jälkeen. Epätodellinen olo ja voimakkaat tunteet viittasivat myös PMDD:hen. Oireet olivat hiipineet elämääni niin vähitellen, että en ollut osannut yhdistää niitä kuukautiskiertoon.

Kerroin epäilyistäni työterveyslääkärille, joka oireiden perusteella diagnosoi minulla PMDD:n. Hoidoksi hän suositteli unilääkettä ja mielialalääkettä.

Unilääkettä kokeilin muutaman yön, mutta mielialalääke ei tuntunut hyvältä.

En ­ollut koko elämäni aikana ollut masentunut, ja minusta mielialalääkkeen käyttäminen olisi tuntunut oudolta.

Varasin ajan tarkempaan tutkimukseen gynekologille. Hän määräsi minulle keltarauhashormonivalmistetta. Otin sitä kolme kuukautta, mutta se sai mielialani heittelemään vielä entistäkin enemmän.

PMDD – Voi hoitokeinona toimia seksi?

PMDD:tä hoidetaan tavallisesti mielialalääkkeellä ja estrogeenillä tai keltarauhashormonilla. Monet ovat saaneet niistä apua, mutta minulla hormonihoito vain pahensi oloa.

Aloin etsiä itse keinoja helpottaa omaa oloani.

Lisäsin ruokavaliooni muun ­muassa paljon kasviksia, ­pähkinöitä ja siemeniä. Vähensin ­rasvaa, ­sokeria, valkoista viljaa ja muuta höttöruokaa. ­Lisäksi aloin ottaa C-, D- ja B-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia ja ashwagandhaa ravintolisänä. Ruokavaliomuutokset paransivat oloani.

Vaikeimpina päivinä varasin aikaa rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

Seksuaaliterapeuttina koin myös, että seksi ja seksuaalinen nautinto ovat tärkeä hoitokeino. ­Vaikka PMDD-oireiden aikana jouduin houkuttelemaan ­itseäni enemmän kuin normaalisti, päätin harrastaa sooloseksiä ja rakastella mieheni kanssa.

Jälkeenpäin se tuntui aina hyvin palkitsevalta.

PMDD oireet ovat tasoittuneet. Ovulaation jälkeen tulee edelleen huonoja hetkiä, mutta ne eivät enää kestä kovin kauan. Tiedän, että voin itse helpottaa oloani.”

Lue myös: Saako puhumalla nautintoa? – Seksi on muutakin kuin pelkkä yhdyntä

X