Lisää seksiä! Näin ikääntyvä nainen saa entistä nautinnollisempaa seksiä – Lue seksuaaliterapeutin neuvot

Naisen seksuaalisuudesta saatava nautinto ei lopu mihinkään ikään. Ikä tuo haasteita, mutta se myös vapauttaa naisen nauttimaan seksistä entistä enemmän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikääntyvä nainen on kokenut. Hän tietää, millaista seksiä haluaa ja osaa myös pyytää sitä kumppaniltaan. Seksi on aina kahden kauppa, jossa kummankin nautinto on ­tärkeää.

Naisen seksuaalisuudesta saatava nautinto ei lopu mihinkään ikään. Ikä tuo haasteita, mutta se myös vapauttaa naisen nauttimaan seksistä entistä enemmän.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Lisää seksiä, kiitos! Kysyimme seksuaaliterapeutilta 10 kysymystä ikääntyvän naisen seksielämän parantamisesta. Lue vastaukset!

1. Mikä auttaa, kun kuivuus tekee seksistä kipeää?

Limakalvot kuivuvat useimmiten siksi, että naisen elimistössä on estrogeenivaje, ja siitä aiheutuvia oireita hoidetaan hormonikorvaushoidolla.

Hormonikorvaushoitoa on suun ja ihon kautta annosteltavina valmisteina sekä paikallishoitovalmisteena.

Paikallisestrogeeni ei lisää rintasyövän riskiä, joten sitä voi käyttää turvallisesti pitkiäkin aikoja. Se vähentää myös virtsatietulehduksia ja virtsankarkailua.

2. Onko kuiviin lima­kalvoihin muuta kuin hormonihoitoa?

Kuivien limakalvojen hoitoon on olemassa hormonittomia emätinpuikkoja ja voiteita. Kannattaa kysyä gynekologilta omaan terveydentilaan soveltuvista turvallisista vaihtoehdoista.

Seksissä kannattaa käyttää naisen iästä riippumatta liukuvoidetta. Liukuvoide lisää nautintoa niin pari- kuin sooloseksissäkin. Se poistaa kitkaa ja estää hankausta.

Liukuvoidetta voidaan käyttää sukuelimiin ja esimerkiksi anaaliseksiin. Se sopii myös hierontaöljyksi.

Lue myös: Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

3. Loppuuko pariseksi, kun kroppa ei enää taivu entisiin asentoihin?

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat olla askel entistä monipuolisempaan seksiin. Seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä. Vain mielikuvitus on rajana. Kehossa on paljon muitakin erogeenisiä kohtia, joista voi saada nautintoa.

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa lihas- ja nivelkipuja, jotka rajoittavat yhdyntäasentoja. Seksuaalinen halu kärsii, jos kivut eivät ole hallinnassa.

Jos kipu on kovaa, kannattaa käyttää suunnitellusti kipulääkettä. Seksi itsessään toimii luonnon omana kipulääkkeenä, sillä sen aikana elimistöstä vapautuu muun muassa hyvänolonhormoni endorfiinia.

Asentoja on lukemattomia, ja uusia syntyy varioimalla vanhoja – ja kannattaa varioida muutakin kuin lähetyssaarnaajaa ja takaapäin-asentoa. Jos esimerkiksi selkä on kipeä, lusikka voi tuntua hyvältä. Apuna voi käyttää tyynyjä, ja niiden avulla muokata asentoa mukavammaksi.

4. Mitä voi tehdä itse­, jotta alapää pysyy seksikunnossa?

Hyväkuntoiset lantionpohjanlihakset lisäävät nautintoa. Ne ehkäisevät myös virtsankarkailua ja gynekologisia laskeumia.

Lantionpohjan lihaksista pidetään huolta teholtaan ja kestoltaan erilaisilla supistuksilla. Markkinoilla on emätinkeiloja ja -kuulia ja sähköisiä lihastimulaattoreita, joilla saa lisää tehoa ja motivaatiota harjoitteluun.

Lue myös: Helpot ohjeet lantionpohjan jumppaan! Treenaa lantionpohja kuntoon näillä liikkeillä

5. Miten voi tuntea itsensä haluttavaksi, kun iho rypistyy ja on liikakiloja?

Jos tuntee itsensä epävarmaksi, kehon vanheneminen voi saada naisen kieltämään omaa seksuaalisuuttaan. Kehossa tapahtuvat muutokset saattavat laskea itsetuntoa.

Parisuhteessa elävän naisen kannattaa jakaa omat mietteet kumppanin kanssa. Kumppani ei voi tietää, millaisia muutoksia vaihdevuodet ja ikääntyminen aiheuttavat naisen kehossa ja mielessä.

Olemme kovin ankaria itsellemme, mutta toinen ihminen näkee meidät eri tavalla. Läheinen ihminen näkee ainutlaatuisuutemme ja ymmärtää, että kehossa tapahtuvat muutokset ovat luonnollisia ja kuuluvat osana ikääntymiseen.

Kovin itsekriittisen ihmisen kannattaa opetella itsemyötätuntoa. Se tarkoittaa sitä, että alkaa puhua ja kohdella ­itseään kuin parasta ystävää.

6. Vaikuttaako ikääntyminen seksuaaliseen haluun ja kiihottumiseen?

Iästä riippumatta naiset toivovat yleensä seksiltään pidempää halun herättelyä. Välillä on tilanteita, jolloin nainen on hetkessä valmis seksiin, mutta useimmiten inspiraation syttyminen vaatii aikaa, kosketusta ja puhetta.

Seksi ei ole suoritus, vaan leikkiä, jonka ei aina tarvitse edetä yhdyntään saakka. Suu- seksi ja käsillä tyydyttäminen tuovat nautintoa molemmille osapuolille.

Omaa mieltä voi herätellä fantasioilla. Fantasioissa on lupa tehdä ja kokeilla asioita, joita ei välttämättä tekisi tosielämässä.

Lue myös: Seksi tuntuu ihanalta! Näillä ohjeilla herätät hiipuneen vietin ja sytytät roihun seksielämääsi

7. Haittaako ikääntyminen orgasmin saamista?

Orgasmi edellyttää, että nainen on kiihottunut. Ilman halua nainen ei kiihotu. Halu haalenee nopeasti, jos seksistä tulee orgasmin eteen puurtamista.

Aikuisen naisen kannattaa suunnata kohti omaa nautintoa ja kokeilla, mistä se löytyy. On turha jumittaa vanhoissa tavoissa ihan vain tottumuksen vuoksi. Seksi voi olla nautinnollista ja rentouttavaa ilman orgasmiakin.

Tilastollisesti naisista joka toinen ei saa yhdynnässä orgasmeja, mutta klitoriksen stimulaatio käsin, suulla tai seksilelulla tuottaa syvää nautintoa.

Jotkut lääkkeet ja sairaudet voivat lamata seksuaalista halua ja vaikeuttaa sitä kautta orgasmia. Oman sairauden ja lääkkeiden vaikutusta sek­suaalisuuteen kannattaa kysyä lääkäriltä.

Lue myös: Naisen orgasmi ja hekuman huippu on opittavissa itsetyydytyksen avulla – Tuntoherkän klitoriksen tunteminen takaa nautinnon huipentuman

8. Mikä olisi helppo tapa saada vaihtelua puuduttavaan seksiin?

Kannattaa miettiä, mistä todella nauttii ja mikä kiihottaa. Sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja nautintoon. Seksileluilla voi saada uutta virettä tuttuihin tapoihin.

Parisuhteessa on hyvä muistuttaa itseä siitä, ettei kumppani ole itsestäänselvyys. Seksi voi olla parisuhteen liima, mutta ilman henkistä yhteyttä se ei pidä paria yhdessä. Parin olisi hyvä järjestää kahdenkeskistä aikaa ja päästä välillä eroon arjesta.

Lue myös: Näyttelijä ja seksuaaliterapeutti Kirsti Kuosmanen: Näin taltutat stressin sooloseksillä – ”Nautinto on terveyden kannalta tärkeää”

9. Miten omista seksiin liittyvistä toiveista voi puhua kumppanille?

Omista toiveista avautuminen voi tuntua vaikealta – varsinkin, jos seksistä ei ole aiemmin juuri puhuttu. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, kannattaa hakea apua seksuaaliterapiasta tai -neuvonnasta.

Asiantuntijan luokse voi tulla keskustelemaan myös yksin. Kun asioista on ensin keskustellut ammattilaisen kanssa, kumppanin kanssa keskusteleminen käy helpommin.

Lue myös: Kumppani tuntuu vieraalta – Miten palauttaa seksin huuma ja tunneyhteys parisuhteeseen? Näin neuvoo seksuaaliterapeutti

10. Kun haluaa lisää seksiä, miten seksielämää kannattaa käynnistellä tauon jälkeen?

Sooloseksi on hyvä tapa tutustua uudelleen omaan kehoon. Kumppanin kanssa voi lähteä liikkeelle kosketus- eli hellyysharjoituksista, joita löytyy netistä. Harjoituksissa tutustutaan kumppanin kehoon kosketuksella, mutta koske­tuksessa ei edetä yhdyntään asti.

Vaikka yhteisten hetkien­ määrä vähenisi iän myötä, ­niiden laatu saattaa parantua. Laadun myötä saattaa elämään tulla lisää seksiä.

Ikääntyvä nainen on kokenut. Hän tietää, millaista seksiä haluaa ja osaa myös pyytää sitä kumppaniltaan. Seksi on aina kahden kauppa, jossa kummankin nautinto on ­tärkeää.

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS), sairaanhoitaja AMK Katri Ahola, ­Voimaantumiseksi.fi seksuaaliterapia ja -neuvonta.

Artikkelia on muokattu 2.11.2023 klo 10:30

Lue myös: Haluatko enemmän seksiä? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten seksi paranee ja paljastaa seksiasentojen kestosuosikin – Lue myös vinkit sooloseksiin!

X