Rintasyöpä miehellä on yhä erikoisuus – Näin sairaus Timolla ilmeni ja syöpäkasvain poistettiin: ”Moni on ihmetellyt, voiko mieskin saada sen?”

Kun Timo Tarvainen hakeutui rintasyövän takia hoitoon, hänestä tuntui, että myös terveydenhuollossa sitä pidettiin vain naisten sairautena.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rintasyöpä on opettanut Timo Tarvaisen olemaan läsnä hetkessä: ”Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.” © Jussi Partanen

Kun Timo Tarvainen hakeutui rintasyövän takia hoitoon, hänestä tuntui, että myös terveydenhuollossa sitä pidettiin vain naisten sairautena.
Teksti: Hanna Vilo

Timo Tarvaiselle, 54, ei ollut koskaan tullut edes mieleen, että myös miehellä voi olla rintasyöpä. Se tuntui etäiseltä vielä siinäkin vaiheessa, kun ihotautilääkäri suositteli hänelle mammografiaa. Vasta radiologin mainitsema syöpä-sana herätti hänet siihen, että jotain saattoi olla pahasti vialla.

Veripisarat havahduttivat ja veivät radiologille

”Vajaat kolme vuotta sitten elokuussa aloin vaimoni Piian kanssa ihmetellä, miksi sängyssämme oli aamuisin pieniä veripisaroita. Syytä emme löytäneet.

Eräänä iltana vaimoni kuitenkin huomasi, että toisesta nännistäni tuli verta. Puristin sitä, ja siitä tuli verensekaista kudosnestettä. Soitin saman tien yksityiseen lääkärikeskukseen ja varasin ajan ihotautilääkärille. Lääkäri tutki rintani ja sanoi, ettei hän tunne siinä mitään poikkeuksellista. Hän kuitenkin suositteli hakeutumaan vielä mammografiaan ja ultraäänitutkimukseen.

Radiologille sain ajan viikon päähän. Hän kertoi, että rinnassani näkyi pikkusormen kokoinen patti. Hän otti siitä paksuneulanäytteen ja varoitti samalla, että kasvain ei välttämättä ole hyvänlaatuinen. Jossakin vaiheessa hän mainitsi myös syöpä-sanan, ja vasta siinä vaiheessa havahduin, että kyseessä saattaa olla vakava sairaus.”

”Rintasyöpää pidetään lähinnä vain naisten sairautena myös terveydenhuollossa”

”Jouduin odottamaan viikon koepalan tulosta, kunnes radiologi soitti eräänä iltana, että kyseessä todennäköisesti oli pahanlaatuinen kasvain ja minut siirrettäisiin keskussairaalan potilaaksi.

Seuraavien viikkojen aikana kaikki tapahtui nopeasti. Kävin Satasairaalassa tutkimuksissa, ja pari viikkoa myöhemmin palasin takaisin rintaleikkausta varten.

Viimeistään sisään kirjautuessani huomasin, että rintasyöpää pidetään lähinnä vain naisten sairautena myös terveydenhuollossa. Tuntui oudolta, että miehenä jouduin vastaamaan kysymyksiin, milloin kuukautiseni ovat alkaneet ja ovatko ne jo loppuneet.

Leikkaus meni onneksi hyvin. Kun heräsin heräämössä­, rintani oli siteissä ja teipattuna. Kirurgi kertoi, että minulta­ oli poistettu 12-millinen kasvain. Olin toivonut, että jos kasvain osoittautuu pahanlaatuiseksi, rintarauhaseni poistettaisiin kokonaan. Niin oli myös tehty.”

Hormonaalinen syöpäkasvain

”Kun poistettu kasvain tutkittiin, selvisi, että se oli hormonaalinen syöpäkasvain. Koska se oli saatu poistettua kokonaan, lääkäri totesi, etten tarvitsisi enää muuta hoitoa. Hän määräsi minulle kipulääkettä, ja pääsin kotiin toipumaan.

Kotona minut valtasi hetkeksi masennus. Aloin miettiä, olinko itse aiheuttanut sairauteni. Olin nuorempana polttanut tupakkaa, eivätkä elämäntapani muutenkaan ole aina olleet kovin terveelliset. Lisäksi minulla on ylipainoa.

Onneksi vaimoni osasi sanoa­ viisaita sanoja. Hän totesi, että voisin syyttää itseäni vaikka­ loppuelämäni, mutta se ei muuttaisi mitään. Hänen mielestään minun oli syytä keskittyä toipumiseen.

Vaimoni oli oikeassa. En halunnut jäädä surkuttelemaan. Seuraava päivänä kaadoin itselleni pienen lasin konjakkia ja päätin, että elämä jatkuu.”

Ei vain naisella vaan rintasyöpä voi ilmetä myös miehellä

”Kuukausi leikkauksen jälkeen minut otettiin potilaaksi syöpätautien poliklinikalle. Siellä määrättiin antiestrogeenihoito. Sen tarkoituksena on estää syövän uusiutuminen.

Leikkauksesta on jäänyt rintaani iso arpi. Kun olen käynyt esimerkiksi karavaanarien saunassa, rohkeimmat ovat kysyneet, mistä se on tullut. Kun olen kertonut, että olen sairastanut rintasyövän, moni on ihmetellyt, voiko mieskin saada sen. Silloin olen käyttänyt tilaisuutta hyväksi ja kertonut miesten rintasyövästä.

Toivoisin, että miehet tiedostaisivat, että kyseessä ei ole vain naisten tauti. Jos rinnasta löytyy jokin muutos, on syytä lähteä lääkäriin.”

Tomas Illman

Tomas Illman sairastui rintasyöpään juuri suuren elämänmuutoksen jälkeen. Miehen rintasyöpä ei ole uusiutunut. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Lue myös: Mieskin voi sairastua rintasyöpään – Tomasia syöpädiagnoosi järkytti mutta myös nolotti: ”Mietin, olenko ainut laatuani maailmassa”

X