27 ohjetta – Näin pärjäät raskaiden syöpähoitojen kanssa, kun rintasyöpä muuttaa elämän

Olo on kuin jyrän alle jääneellä, ja mieli menee vuoristorataa. Rintasyöpä hoitoineen ei päästä sairastunutta helpolla. Toipumista voi tukea monella tavalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olo on kuin jyrän alle jääneellä, ja mieli menee vuoristorataa. Rintasyöpä hoitoineen ei päästä sairastunutta helpolla. Toipumista voi tukea monella tavalla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Ihan kuin rintasyöpä itsessään ei olisi tarpeeksi. Lisäksi tulevat raskaat rintasyövän hoidot, joista osalle naisista riittää yksi, mutta osa käy läpi rintasyövän kaikki vaiheet: leikkauksen, sädehoidon, sytostaatit eli solunsalpaajahoidot sekä hormonilääkkeet.

Rintasyövän hoidot voivat kestää kuukausia, hormonilääkitys useita vuosia. Aika on pitkä, sillä hoidoilla voi olla haittoja. Me kerromme, miten niiden kanssa pärjää.

Rintasyövän hoidot – Sytostaateista pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta

Suoneen annosteltavista sytostaateista CEF voi aiheuttaa kuvottavan olon useaksi päiväksi. Pahoinvointilääkkeet ummettavat, mikä lisää huonovointisuutta.
Doketakseli-sytostaatti tylsistyttää makuaistia ja voi ärsyttää suun limakalvoja.

Näin hoidetaan

Pahoinvointia voi helpottaa tai estää suun kautta otettavilla lääkkeillä. Kortisoni parantaa pahoinvointilääkkeiden tehoa.

 • Kokeile kylmää. Jääkaappikylmät hedelmät ja smoothie ovat helppoja syötäviä.
 • Syö vähän, mutta usein. Typötyhjä vatsa pahentaa oloa.
 • Liota luumuja. Luumut ja kuituvalmisteet auttavat ummetukseen.
Ruokahalun herättäminen smoothiella

Jos ruokahalu häviää, kannattaa kokeilla jääkaappikylmää smoothieta. istockphoto

Painonnousu

Kortisoni lisää ruokahalua. Kun kaikki maistuu pahvilta, surettaa ja väsyttää, tulee syötyä herkkuja. Sytostaattien aikaistamat vaihdevuodet ja hormonihoito hidastavat aineenvaihduntaa.

Näin hoidetaan

Painonnousun ennaltaehkäisy on helpompaa kuin kilojen karistaminen, joten syömisiin on hyvä kiinnittää huomiota hoitojen aikana.

Syöpäjärjestöjen paikallisyhdistykset ja terveyskeskukset järjestävät painonhallintakursseja. Ravitsemusterapeutti voi auttaa.

 • Käytä lautasmallia. Annos kevenee, kun siitä puolet on kasviksia. Huolehdi ateriarytmistä. Se ehkäisee naposteluja. Varaa valmiiksi kevyitä herkkuja, kuten hedelmäsiivuja.
 • Hae virkeyttä liikunnasta. Pienikin määrä piristää.

Hikoilu ja vaihdevuosioireet

Rintasyövän hormonilääkkeet voivat aiheuttaa vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, hikoilua, unihäiriöitä ja emättimen limakalvojen kuivuutta. Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voi lisätä syövän uusimisriskiä, eikä sitä suositella rintasyövän sairastaneelle.

Näin hoidetaan

Venlafaksiinilla voidaan vaikuttaa aivojen lämmönsäätelyjärjestelmään. Se on mielialalääke, joka tehoaa kuumiin aaltoihin ja hikoiluun huomattavasti masennuksen hoitoa pienempinä annoksina.

 • Lähde liikkeelle. Liikunta auttaa tutkitusti kuumiin aaltoihin.
 • Vaihda puuvillaan ja jääkahviin. Tekokuituvaatteet, lämpimät juomat ja mausteiset ruuat hikoiluttavat.
 • Kokeile melatoniinia. Jos kuumat aallot vievät yöunet, testaa melatoniinia – sitä saa apteekista ilman reseptiä.
 • Ota käyttöön emätingeelit ja voiteet. Elleivät hormonittomat valmisteet auta kuiviin limakalvoihin, kysy lääkäriltä paikallisestrogeenista. Joissain tapauksissa nainen voi käyttää mietoa paikallisestrogeenia.
Vaaleanpunainen kukka

istockphoto

Uupumus ja keskittymisvaikeudet

Voimakas uupumus, keskittymis- ja muistivaikeudet ovat yleisiä sytostaattien haittoja. Sytostaatit vähentävät luuytimen kykyä tuottaa punasoluja, mistä seuraa anemiaa ja väsymystä.

Näin hoidetaan

Elimistö toipuu lievästä veriarvojen alentumisesta muutamassa viikossa. Jos hemoglobiiniarvot ovat hyvin alhaiset, voidaan tarvita punasolusiirtoja.

 • Liiku luonnossa. Luontoliikunta helpottaa väsymystä liikuntamuodoista tehokkaimmin. Kaverin kanssa kynnys lähteä alenee.
 • Säästä voimiasi. Pidä velvollisuuksista taukoa. Tee asioita, joista saat hyvän olon ja mielen.

Hiustenlähtö

Sytostaatit vaurioittavat jakautumisvaiheen soluja, joita löytyy esimerkiksi karvatupesta. Hiukset ja muu karvoitus alkavat harventua ja kynnetkin voivat vaurioitua.

Näin hoidetaan

Hiuspohjan viilentäminen sytostaattitiputuksen aikana voi vähentää hiustenlähtöä.

Uudet hiukset alkavat kasvaa kunnolla, kun sytostaattijakso on ohi. Ensimmäiset uudet hiukset ovat aiempia paksumpia ja taipuisampia, ja ne voivat olla nuorellakin alkuun harmaat.

Tämän voit tehdä itse

Sovita peruukkia ajoissa. Jos toivot, että peruukki muistuttaa mahdollisimman paljon omia hiuksia, sovita sitä ennen kuin hiukset lähtevät. Saat hankintaan maksusitoumuksen sairaalasta.

Vaaleanpunaiset kengännauhat

istockphoto

Infektioherkkyys

Sytostaatit laskevat infektiopuolustuksesta vastaavien valkosolujen määrää, mikä altistaa tulehduksille. Usein tulehdus on lähtöisin sairastuneen omista bakteereista, kuten suun tai suolen limakalvoilta.

Näin hoidetaan

Influenssa voi olla syöpäpotilaalle perustervettä vaikeampi sairaus. Rokote suojaa sen aiheuttajaviruksilta. Se tulisi ottaa mieluiten ennen sytostaattihoitoja.

Sytostaattihoidon aikana paras aika rokottautua on juuri ennen seuraavaa hoitoa, matalasoluvaiheen jälkeen.

 • Tehosta suun hoitoa. Syöpähoidot heikentävät suun terveyttä.
 • Vältä nuhaneniä. Sinun ei tarvitse eristäytyä, mutta siirrä flunssaisten tai vatsatautisten tapaamiset tuonnemmaksi.
 • Käytä käsidesiä. Käsienpesu saippualla ja käsidesi estävät virusten ja bakteereiden siirtymistä käsistä limakalvoille.
 • Vältä ravintolisiä ja luontaistuotteita. Esimerkiksi flunssan torjuntaan tarjotut valmisteet voivat lisätä sytostaattien haittoja ja vähentää tehoa. D-vitamiini ja kalsium ovat hoidon aikanakin turvallisia.

Rintasyövän hoidot voivat aiheuttaa mielialan laskua

Rintasyövän hoidot vievät voimia. Sairauden osuminen omalle kohdalle mietityttää. Toimeentulo huolettaa ja syövän mahdollinen uusiutuminen pelottaa.

Näin hoidetaan

Syöpäjärjestöt tarjoavat tietoa, vertaistukea ja keskusteluapua paikallisyhdistyksissä ja verkossa.

Rintasyöpä ei ole siihen sairastuneen syytä. Syöpä on useamman, osin vielä tuntemattomankin tekijän ja joskus perimän yhdessä aikaansaama sairaus.

 • Koeta jaksaa jatkaa terveitä elintapoja. Liikunta ja terveellinen ruokavalio parantavat elämänlaatua. Hyväkuntoisena jaksat hoidot paremmin.
 • Muista kohtuus. Runsas alkoholinkäyttö, ylipaino ja tupakointi lisäävät syövän uusiutumisen riskiä.
 • Tarkkaile rintojasi. Rintojen omatarkkailu kerran kuussa on elinikäinen rutiini.

Lue myös: Rintasyöpä uusiutui – Tieto tehokkaasta lääkkeestä tuo toiveikkuutta Johannan elämään: ”Voin ehkä elää pidempään hyvää elämää”

Turvotus ja kipu

Imusolmukkeiden laaja poisto ja kainalon alueen sädehoito haittaavat yläraajan imunestekiertoa. Kortisoni ja doketakseli keräävät kehoon tilapäisesti nestettä.

Doketakseli voi aiheuttaa myös sormien ja varpaiden pistelyä ja puutumista. Se ja valkosolujen määrää lisäävät lääkkeet saattavat aiheuttaa luu- ja lihaskipuja. Leikkausarpi ja koko rinta voivat olla pitkään arat.

Näin hoidetaan

Yläraajaturvotusta vähennetään painehihalla ja -hanskalla sekä lymfahoidolla.

Tavalliset särkylääkkeet, kuten parasetamoli ja ibuprofeeni helpottavat luustokipuja, mutta hermokipuihin tarvitaan joskus vahvempia lääkkeitä.

 • Hoida haavaa. Ohjeet saat kirurgilta. Tukevat, kaarituettomat liivit ja suihkuttelu helpottavat kipua. Hoida arpea perusvoiteella. Sairaalan fysioterapeutti antaa ohjeet liikkeisiin, jotka lisäävät arpialueen liikkuvuutta.
 • Liiku neste liikkeelle. Liikunta tehostaa imunesteen kiertoa.
vaaleanpunaiset rintaliivit

istockphoto

Seksuaalisuus

Rintasyöpä muuttaa usein huomattavasti ja ennakoimatta kehoa ja sen toimintaa. Se saattaa uhata naiseutta ja saada sairastuneen kokemaan itsensä epäviehättäväksi ja kelpaamattomaksi. Kun seksuaalisuus ja kyky kokea nautintoa omasta kehosta kolhiintuvat, elämästä katoaa yksi, kantava voimavara.

Sairauteen liittyvät pelot voivat ahdistaa ja aiheuttaa haluttomuutta. Hoitojen seurauksena limakalvot saattavat kuivua, ja seksistä voi tulla kivuliasta.

Näin hoidetaan

Lääkäri osaa kertoa, miten sairaus ja hoidot vaikuttavat seksuaalisuuteen. Jos tämä ei riitä, lääkäriltä voi pyytää lähetteen seksuaaliterveyden asiantuntijalle.

 • Herättele aistit. Tuoksuva tee ja lempimusiikki herkistävät kehoa aistumuksille, mikä ylläpitää kehollisuutta.
 • Tutustu rauhassa vartaloosi. Hieronta, jalkahoito ja vartalovoiteen levittäminen hellivät kehoa. Tutustu arpeen lempeästi ensin kädellä ja myöhemmin katseella.
 • Vaeltele mielikuvissa. Jatkuva sairauden kanssa eläminen uuvuttaa. Irrottaudu sitä hetkeksi ja matkaa mielikuvissa vaikka trooppiselle saarelle.
 • Vaali parisuhdetta. Hellyyttä ja rakkautta voi osoittaa sanoilla ja esimerkiksi silittelemällä ja pitämällä toista sylissä.
 • Puhu peloistasi. Kumppaniakin pelottaa. Avoimuus kannattaa – suhde saattaa syventyä entisestään.
 • Lisää liukkaria. Liukuvoide estää kipeitä nirhaumia ja lisää nautintoa.

Lue myös: Kestävyysjuoksija Kirsi Valasti munasarjasyövän jälkeen: ”Sain pitää naiseuteni ja seksuaalisuuteni”

Asiantuntijoina seksuaaliterapeutti Hannele Arvekari, Syöpäjärjestöt; asiantuntijalääkäri, Syöpäjärjestöjen asiantuntijalääkäri ja HUS Syöpäkeskuksen erikoislääkäri Leena Vehmanen ja neuvontahoitaja Marjo Virkki, Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Uusi rinta

Poistettu rinta voidaan rekonstruoida eli rakentaa uudelleen joskus jo syöpäleikkauksen yhteydessä tai myöhemmin, kun nainen on toipunut syöpähoidoista. Rintarekonstruktioon käytetään tavallisimmin potilaan omia vatsan tai selän kudoksia, implanttia tai näiden yhdistelmiä.

Aina rintarekonstruktio ei ole mahdollinen tai nainen ei halua uutta rintaa. Puolieroja voidaan korjata silikonisella, proteesiliivien taskuun sujautettavalla proteesilla tai pienentämällä toista rintaa.

Rinnan kokopoiston jälkeen rintaproteesi ylläpitää ryhtiä ja ehkäisee niska-hartiavaivoja. Osapoiston jälkeen kovitetulla kupilla tai osaproteesilla voi tarvittaessa peittää rintojen kokoeroa.

Rintaproteesi on lääkinnällinen apuväline, jonka hankkimiseen nainen saa maksusitoutumuksen ensin sairaalasta ja myöhemmin kotikunnastaan.

Korjausleikkauksella rakennettu rinta ja proteesi kestävät samat asiat kuin omakin – ainoastaan terävä voi rikkoa proteesin.

X