RS-virus vei Sarin vuodeosastolle – Lastentautina tunnettu RSV voi iskeä myös aikuiseen: ”Tunsin olevani kuin kala kuivalla maalla”

Sari Rantala, 64, luuli ensin astmansa pahentuneen, kun hän alkoi voida huonosti eikä tahtonut saada henkeä. Syynä olikin ärhäkkä RS-virus, joka iski salamannopeasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yleensä kotikonstit ovat auttaneet Sari Rantalaa astmasta johtuvaan hengenahdistukseen, mutta RS-viruksen iskiessä eivät pelkät astmalääkkeet auttaneet.

Sari Rantala, 64, luuli ensin astmansa pahentuneen, kun hän alkoi voida huonosti eikä tahtonut saada henkeä. Syynä olikin ärhäkkä RS-virus, joka iski salamannopeasti.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Helsinkiläinen Sari Rantala on innokas liikkuja, joka reippailee ulkona, ja käy uimassa ja vesijuoksemassa. Terveysalan ammattilaisena hän pitää itsestään hyvää huolta eikä sairastu flunssaan kovin helposti.

Vuoden 2019 keväänä Sariin iski kuitenkin RS-virus, joka sai hänet haukkomaan henkeä pahemmin kuin koskaan.

RS-virus tuntui ensin kuin flunssalta

”Olin käynyt ­vesijuoksemassa uimahallilla ja tunsin sen ­jälkeen oloni kipeäksi. Minulla oli kylmänväreitä, ja ajattelin, että flunssa on puhkeamassa. Yleensä flunssat kestävät ­minulla vain pari päivää, ja ajattelin, että levolla tämä menee ohi.

Seuraavana päivänä ­oloni oli kuitenkin entistä huonompi. Yhtäkkiä minulle nousi kuume enkä tahtonut saada henkeä. Aloin yskiä, ja sen myötä tulivat yskökset.

Kun kävelin lyhyen matkan makuuhuoneesta vessaan, hengästyin niin, että minun piti liikkua hitaasti. Ollessani ihan paikallanikin tunsin voimakasta hengenahdistusta.

Luulin ensin, että astmani oli alkanut pahentua. Olen sairastanut sitä vuosikymmeniä, silti happipitoisuuteni on aina ollut hyvällä tasolla.

Olen ammatiltani erikoissairaanhoitaja, ja tiedän, mitä tehdä, kun astma alkaa vaivata. Yritin mitata keuhkojeni tilavuutta PEF-mittarilla, mutta nyt en jaksanut edes puhaltaa mittariin.

Tajusin pian, että vointini ei ollut tyypillistä astmaoireilua vaan jotain paljon pahempaa. En ihan pienen vaivan vuoksi mene lääkäriin, mutta nyt oloni heikkeni niin nopeasti, että oli pakko varata aika.”

RS-virus tai RSV on hankala tauti yleensä lapsilla, mutta se voi iskeä pahoin myös aikuiseen.
RS-virus tai RSV on hankala tauti yleensä lapsilla, mutta se voi iskeä pahoin myös aikuiseen. © iStock

”Tunsin olevani kuin kala kuivalla maalla”

”Hakeuduin yksityislääkärille, joka kuunteli keuhkojani, mittasi vereni happipitoisuuden, paineli imusolmukkeitani ja tutki muutenkin tarkkaan. Sain suustani enää yksittäisiä sanoja ja katkonaisia lauseita, sillä minua otti niin paljon henkeen.

Lääkäri teki päätöksen, että minun on lähdettävä saman tien Meilahden sairaalan päivystyspoliklinikalle. Suuntasin sinne taksilla lähete kourassa.

Onni onnettomuudessa minun ei tarvinnut jonottaa, sillä vointini oli erittäin huono. Minulta otettiin erilaisia laboratorionäytteitä, ja kävi ilmi, että tulehdusarvoni olivat korkealla.

Minulle laitettiin tippa nesteytystä ja antibioottia varten. Happivajeen vuoksi tunsin olevani kuin kala kuivalla maalla. Sain lisähappea, keuhkoja avaavaa lääkettä ja hengitettävää kortisonia.

Lisäksi sain kortisonia suoraan suoneen tulehduksen hillitsemiseksi. Kortisoni on myös välttämätöntä, jotta hengenahdistus saadaan nopeasti laukeamaan.”

Lue myös: Flunssakierre jatkuu – miten sen saa katkaistua?

RS-virus ei ole vain pikkulasten vaiva

Nenänielunäytteen perusteella selvisi, että minulla oli RS-virus, joka oli laukaissut ­minulla pahan astmakohtauksen. Olin hämmentynyt, sillä luulin, että se on pikkulasten tauti.

Kuulemma kuka tahansa voi sairastua RS-viruksen ­aiheuttamaan tautiin, ja vauvoilla sekä yli 60-vuotiailla, joilla on jokin vakava perustauti, virus johtaa usein sairaalahoitoon. Itse olin tuolloin nippa nappa yli 60-vuotias.

Minut siirrettiin poliklinikalta pyörätuolilla vuodeosastolle. Vieläkin minun oli vaikea liikkua sängystäni vessaan. Hengenahdistukseni oli niin paha ja tulehdusarvoni niin korkeat, että hoitohenkilökunta halusi tarkkailla minua ja varmistaa, että lääkkeet alkavat varmasti vaikuttaa ja helpottaa oloani.

Olin kauttaaltaan tur­voksissa kortisonihoidon vuoksi. Myös käteni ja pääni vapisivat, koska kehoni reagoi yleensä kortisoniin voimakkaasti.

Seuraavana päivänä oloni oli hieman kohentunut, ja sitä seuraavana vielä parempi. Vietin kaikkiaan kolme vuorokautta vuodeosastolla. Kun pääsin kotiin, olin jo aika hyvässä kunnossa. Antibioottihoito jatkui vielä kotonakin, samoin hengitettävä astmalääke.

Paranin hyvän hoidon ja tehokkaan lääkityksen ansiosta noin viikossa, ja kaikkiaan olin sairauslomalla ja töistä pois kaksi viikkoa.

RS-virus itää 4 - 5 päivää ennen oireiden puhkeamista.
RS-viruksen itämisaika on 4–5 päivää ennen oireiden puhkeamista. © iStock

RS-tautia voi torjua rokotteella

RS-virus pelästytti minut toden teolla. Muistan miettineeni, että kuinkahan tässä oikein käy. En ole koskaan ollut niin huonossa kunnossa. Pelottavaa sairastumisessa oli se, että se tuli niin nopeasti ja niin rajuna.

Sain todennäköisesti RS-viruksen uimahallista, jossa oli joukko yskiviä lapsia. Mutta eihän viruksilta oikein voi välttyä missään, olisin voinut saada sen esimerkiksi bussissa tai lähikaupassa.

RS-virus on todella ikävä tauti. Se leviää helposti pisa­ratartuntana. Voin ­hyvin saada RS-virukseen uudestaan, sillä siihen ei synny immuniteettia.

Jos se nyt kuitenkin iskisi uudestaan, saisin sen todennäköisesti lievempänä. Siitä huolimatta otin hiljattain RSV-rokotteen.

RS-virusepisodin jälkeen olen sairastanut muutaman perusflunssan ja yhden oikein kovan flunssan, jolloin jouduin taas aloittamaan kortisonikuurin.

Astmani vuoksi joudun olemaan flunssien kanssa tarkkana. Siksi otan aina kaikki mahdolliset rokotukset.”

Lue myös: Susannan uupumuksen syy ei ollutkaan psyykkinen, vaan home ja jauhot

Lukeminen on Sari Rantalalle tärkeä voimavara.
Lukeminen on Sari Rantalalle tärkeä voimavara. Pirkko Saision kirjassa riitti luettavaa. © Arto Wiikari / Otavamedia

voima­varani

Olen kova lukemaan kirjoja. Luen laidasta laitaan, mutta tällä hetkellä psykologiset jännärit ovat olleet tiiviisti seuranani. Äänikirjoja en osaa kuunnella, enkä pääse niiden kanssa samaan tunnelmaan kuin lukemisessa.

Lue myös: Kuinka nopeasti flunssan jälkeen saa taas urheilla? Erikoislääkäri neuvoo

X