Virven päänsärky hävisi venyttelyllä – ”Venyttelystä tuli pikkuhiljaa elämäntapa”

Virve Lähteenmäen mieleen ei ollut koskaan tullut, että päänsärky voisi hävitä oikeanlaisilla harjoituksilla. Sitten hänen silmiinsä sattui ilmoitus paikallislehdessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Kun säryt hellittivät, minulla on paljon enemmän energiaa tehdä mukavia asioita elämässäni."

Virve Lähteenmäen mieleen ei ollut koskaan tullut, että päänsärky voisi hävitä oikeanlaisilla harjoituksilla. Sitten hänen silmiinsä sattui ilmoitus paikallislehdessä.
Teksti: Hanna Vilo

”Kärsin seitsemän vuotta todella vaikeista päänsäryistä. Kolme lastani asuivat silloin vielä kotona, ja elämä oli hektistä. Päätäni särki päivittäin, ja jouduin olemaan aika usein pois töistäkin. Käytin lääkkeitä jatkuvasti, mutta ne eivät tuntuneet auttavan ollenkaan.

Yhdeksän vuotta sitten syksyllä silmiini osui pieni ilmoitus Aamulehdessä. Siinä UKK-instituutin tutkijat etsivät päänsäryistä kärsiviä mukaan tutkimukseen, jossa tarkoituksena oli lievittää jännityspäänsärkyä erilaisilla fysioterapeuttisilla harjoituksilla. Hain mukaan ja suureksi onnekseni myös pääsin.

Meille ryhmäläisille kerrottiin muun muassa kehon optimaalisesta asennosta ja oikeanlaisesta kuormituksesta. Lisäksi tutkijat ohjasivat erilaisia vahvistavia ja venyttäviä liikkeitä.”

”Lysähdin helposti näyttöpäätteen ääressä”

”Aloin tarkkailla omaa työasentoani. Työskentelen pankissa sijoitusasiantuntijana, ja työ on pitkälti istumatyötä.

Huomasin, että lysähdin helposti näyttöpäätteen ääressä. Siksi aloin tarkistaa, että ryhtini oli hyvä. Vedin esimerkiksi leukaa alaspäin niin, että selkäni oli suorassa. Kun aloin tietoisesti korjata asentoani, olo parani.”

Päänsärky hävisi venyttelyllä

”Kaikkein suurimman avun koin kuitenkin saavani pienistä venytyksistä, joita aloin tehdä päivittäin. Jo viiden minuutin venyttely päivällä töissä ja vartin venyttely illalla television ääressä saivat ihmeitä aikaa. Koko kehoni oli paljon vapautuneempi.

Vähitellen päänsäryt alkoivat lieventyä ja harventua. Huomasin kuitenkin, että ne olivat selvästi kytköksissä venyttelytuokioihini. Jos venyttelyt jäivät vähiin, päänsäryt palasivat helposti takaisin. Siksi venyttelystä tuli pikku hiljaa elämäntapa, jota ilman en enää halua elää.”

”Enemmän energiaa tehdä mukavia asioita”

”Uuden elämäntavan ansiosta voin hyvin. En ole enää moneen vuoteen joutunut olemaan päänsäryn takia pois töistä. Kun päänsärky häivisi venyttelyllä, minulla on paljon enemmän energiaa tehdä mukavia asioita elämässäni.

Käyn esimerkiksi koirani Bonon kanssa paljon kävelemässä, mikä on hyvää vastapainoa työlle. Kesällä puuhaan myös paljon mökillä, ja kunnostan sitä pikku hiljaa. Viime kesänä esimerkiksi maalasin paljon. Olen kuitenkin oppinut, että maalaamistakin täytyy tauottaa venyttelemällä, muuten päänsärky voi palata.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 4/20.

Lue myös: Särkeekö päätä? Oire voi johtua hampaiden purentavirheestä

Lue myös: Niskakipu tuo päänsäryn – Mikä on parasta treeniä niska-hartiavaivaiselle?

Virve iloitsee, sillä hänen päänsärky hävisi venyttelyllä.

Virve iloitsee, sillä hänen päänsärky hävisi venyttelyllä. © pekka nieminen / om-arkisto

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X