Viisikymppiselle virtaa ja terveyttä! – Kokosimme vinkit ravitsemukseen sekä kehon- ja mielenhuoltoon

Jaa artikkeliTilaa Seura
Viimeistään nyt painoa on alettava hallita terveellisillä elintavoilla. Lihasmassa alkaa vähentyä menopaussin myötä, mitä ei kannata vauhdittaa lihaksia syövillä kitukuureilla.
Viimeistään nyt painoa on alettava hallita terveellisillä elintavoilla. Lihasmassa alkaa vähentyä menopaussin myötä, mitä ei kannata vauhdittaa lihaksia syövillä kitukuureilla. © istockphoto
Haluaisitko olla vanhus, joka valloittaa Intian skootterilla kurvaillen? Kun keho on terve, ikä ei jarruta sinua. Lue asiantuntijoiden neuvot kehon ja mielen hoitoon.

Mistä lisää terveyttä viisikymppiselle, jota vievät vielä ruukavuodet? On työkiireitä, ehkä lapsenlapsiakin. Keho alkaa  vaivihkaa vaatia arvonsa mukaista kohtelua.

Ravinto – Lopeta laihdutus ja hallitse painoa elintavoilla!

Viisikymppiselle eivät sovi tehodieetit. Viimeistään nyt painoa on alettava hallita terveellisillä elintavoilla. Lihasmassa alkaa vähentyä menopaussin myötä, mitä ei kannata vauhdittaa lihaksia syövillä kitukuureilla.

Tarkista sen sijaan, onko ruokavaliossasi tarpeeksi proteiinia: rahkavälipaloja, maitolasillisia, palkokasveja, kalaa, kanaa ja tofua. Hyvät rasvahapot ovat tärkeitä, samoin runsas ja monipuolinen kasvisten käyttö.

Viisas 50+ ei kallistele viinitonkkaa enempää kuin korkeintaan pienen lasillisen päivässä. Humalahakuinen juominen lisää riskiä sairastua muistisairauksiin myöhemmällä iällä. Runsas alkoholinkäyttö on riski myös muille sairauksille.

Tarkista, onko ruokavaliossasi tarpeeksi proteiinia: rahkavälipaloja, maitolasillisia, palkokasveja, kalaa, kanaa ja tofua.

Tarkista, onko ruokavaliossasi tarpeeksi proteiinia: rahkavälipaloja, maitolasillisia, palkokasveja, kalaa, kanaa ja tofua. © istockphoto

Liikunta – kasvata lihasmassaa

Voiko vielä pelata sählyä, aloittaa karaten tai lasketella? Kyllä. Ikä ei ole syy lopettaa liikuntaharrastusta.

Jos nivelet alkavat protestoida juostessa, ota tilalle pyöräily tai uinti. Etsi ikäistesi porukka, jossa voit pelata lentopalloa jäämättä kaksikymppisten jalkoihin. Tee sitä, mistä olet ennenkin pitänyt.

Vaihdevuosi-ikä on ensimmäinen vaaran paikka lihasten suorituskyvylle. Hormonikorvaushoito suojelee lihaksia jonkin verran, mutta työ tämän elintärkeän vanhuudenvaran suojelemiseksi on tehtävä itse. Nyt on aika alkaa kasvattaa lihasmassaa tulevaan.

Keho – vuosihuollon paikka

Tarkistuta tavallisimpien kansantautien riskitekijät: verenpaine, veren rasva-arvot ja verensokeri. Pyydä mittauksia joka vuosi, jos lukemat ovat normaalit. Suhtaudu varoitusmerkkeihin vakavasti. Kohonnut verensokeri tai verenpaine on hoidettava, jotta sairastumisriski pysyisi pienenä.

Mieli – hässäkkä hallintaan

Oletko alkanut tulla toimeen viiden tunnin yöunilla? Älä innostu liikaa. Unentarve ei vähene iän myötä, vaan lyhyt yöuni on useimmiten oire jostakin.

50+ -ihmisen on huolehdittava, että elämään ei kerry huomaamatta liikaa kuormaa. Jos töissä on rankkaa, älä suorita vapaa-ajalla. Elimistö palautuu stressistä hitaammin, mutta hyvä uni ja riittävä lepo auttavat. Pitkittynyt stressi lisää kroonisten sairauksien riskiä. Hae outoihin oireisiin ajoissa apua.

Asiantuntijoina professori, geriatri Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopisto ja ravitsemussuunnittelija ETM Taija Puranen.

Lisäksi lähteet: Heikkinen, E (2005): Ikäihmisten terveys ja toimintakyky (Aromaa, A toim: Suomalaisten terveys); Pohjolainen, P: Fysiologinen vanheneminen, Sakari Rintala, R (2003): Iäkkäiden ihmisten liikunta- ja kuntosaliharjoittelu. 

Lue myös: Oletko nainen 50+? Näin elät terveellisemmin ja kanavoit energiasi – Lue vinkit aktiiviseen arkeen

X