Totta vai tarua: Eikö hampaita tarvitse huuhdella?

Hampaiden perusteellisen purskuttelun voi unohtaa, kertoo dosentti, erikoishammaslääkäri Tarja Tanner Oulun yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erikoishammaslääkäri ja dosentti Tarja Tanner sanoo, kannattaako hampaiden huuhtelu.

Hampaiden perusteellisen purskuttelun voi unohtaa, kertoo dosentti, erikoishammaslääkäri Tarja Tanner Oulun yliopistosta.
Teksti:
Hanna Vilo

Kannattaako hampaiden huuhtelu vai ei? Dosentti ja erikoishammaslääkäri Tarja Tanner Oulun yliopistosta vastaa kolmeen väittämään hampaiden pesusta totta vai tarua -kysymyssarjassa.

Hampaiden huuhtelu hampaiden pesun jälkeen on välttämätöntä.

Tarua. Suuta ei nykyään suositella huuhtelemaan hampaiden pesun jälkeen ollenkaan. Silloin hammastahnan fluoridia pääsee kiinnittymään hampaiden pinnalle, mikä on niiden terveydelle eduksi. Vaahto ja ruoanjätteet kannattaa tietenkin sylkäistä pois, jotta suuhun tulee raikas tunne.

Hampaista harjattu bakteeriplakkikaan ei haittaa suussa, sillä sylki huuhtelee sen kurkusta alas. Jos suuhun jää hampaiden pesun jälkeen ikävä tunne, sen voi toki huuhdella pienellä vesimäärällä. Perusteellista purskuttelua ei kuitenkaan kannata tehdä.”

Lue myös: Vihlooko hampaitasi? Kuinka tehokkaita vihlomista ehkäisevät tahnat ovat?

Sähköhammasharjalla hampaat pestään samalla tavalla kuin käsihammasharjalla.

Tarua. Käsihammasharjalla täytyy tehdä nykyttävää tai harjaavaa liikettä, jotta hampaiden pinnalle kerääntyneen bakteeriplakin saa pois. Sähköhammasharjan kanssa sitä ei tarvita, sillä värisevä pää tekee puhdistustyön. Sähköhammasharjaa kuuluu vain nostaa hampaalta toiselle.”

Hampaat ja ikenet tykkäävät pehmeästä harjasta.

Totta. Jos kovalla hammasharjalla painaa liikaa hampaita harjatessa, seurauksena saattaa olla ikenien vetäytymistä. Silloin hampaan juurenpinta paljastuu ja altistaa hampaan reikiintymiselle ja vihlomiselle. Pehmeä hammasharja on turvallisempi valinta sekä hampaille että ikenille.

Jos hampaat pesee suosituksen mukaan aamulla ja illalla, bakteeriplakki on niin pehmeää, että se lähtee helposti pehmeälläkin harjalla pois. Kaikki sähköhammasharjan käyttäjät voivat hyvin käyttää herkille ikenille tarkoitettuja sensitive-harjaspäitä.”

Lue myös: Tiesithän, että suun terveys lisää hyvinvointiasi? Näin hammaslääkäri vastaa 12 kysymykseen hampaiden hoidosta

X