Yllättävä apu atopiaan: Kokeile onko tyrniöljyvalmisteesta apua piinalliseen kutinaan

Tyrniöljy voi auttaa lievittämään vaikean atopian oireita, kertoo yliopistonlehtori Jukka-Pekka Suomela Turun yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyniöljy voi auttaa iho- ja limakalvo-ongelmiin. Tyrniä kasvaa Suomen luonnossa.

Tyrniöljy voi auttaa lievittämään vaikean atopian oireita, kertoo yliopistonlehtori Jukka-Pekka Suomela Turun yliopistosta.
Teksti:
Hanna Vilo

Tyrniöljyvalmisteiden luvataan auttavan moneen vaivaan. Mutta onko tyrniöljy niin ihmeellinen kuin sanotaan? Kysyimme asiaa yliopistonlehtori Jukka-Pekka Suomelalta Turun yliopistosta.

Tyrniöljy voi auttaa pitämään ihon ja limakalvot hyvässä kunnossa. Totta vai tarua?

Totta. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että ravintolisänä otettu tyrniöljyvalmiste auttoi lievittämään vaikean atopian oireita. Toisissa tutkimuksissa taas on havaittu, että tyrniöljyvalmiste auttoi lievittämään kuivasilmäisyyden oireita osalla ihmisiä.

Tutkimukset tehtiin kaksoistyrniöljyvalmisteella, jossa on mukana sekä siementen että hedelmälihan tyrniöljy. Halutessaan tyrniöljyn käyttöä voi siis hyvinkin kokeilla, mutta varmoja terveyshyötyjä on mahdotonta luvata.

Lue myös: Älä unohda puolukkaa – Vanha rohdoskasvi pursuaa hyvää tekeviä antioksidantteja ja kuituja

Tyrniöljykapseli päivässä auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

Tarua. Yksilötasolla on mahdotonta sanoa, vaikuttaako tyrniöljy myönteisesti sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Joissakin tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että päivittäinen tyrnimarjojen syönti vaikutti edullisesti koehenkilöiden veren kolesteroli- ja rasva-arvoihin.

Erityisesti se oli hyväksi silloin, jos ihmisellä oli suurentunut sydän- ja verisuonitautien riski. Hyviä vaikutuksia veriarvoihin saaneet koehenkilöt söivät tyrniä jopa yli sata grammaa päivässä. Käytännössä yhdellä tyrniöljykapselilla ei siis todennäköisesti ole kovin suurta vaikutusta.

Tyrniöljyn hyvät vaikutukset saa vain kapseleista.

Tarua. Tyrniöljyn hyviä vaikutuksia saa myös kokonaisista marjoista ja esimerkiksi tyrnirouheesta. Marjat täytyy kuitenkin pureskella hyvin, jotta siemenet murskaantuvat niin, että siemenöljy pääsee vapautumaan.

Tyrniöljykapseleista öljyä saa melko runsaasti helposti imeytyvässä muodossa. Niissä ei ole kuitenkaan kaikkia tyrnin hyviä tehoaineita.

Lue myös: Tyrniöljy on oivallinen kuidun ja C-vitamiinin lähde

X