Entisten nuorten sävellahja vaalii nuoruusmuistoja

”Ohjelman muoto on tiukka, mutta jokainen meistä saa olla äänessä ihan oma itsensä”, muistuttavat enskalaiset eli Entisten nuorten sävellahjan juontajat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Entisten nuorten sävellahjan juontaja Kikka Pohjaväre saa joskus yhteydenottoja aikoinaan Sävikseenkin kirjoittaneilta entisiltä nuorilta.

”Ohjelman muoto on tiukka, mutta jokainen meistä saa olla äänessä ihan oma itsensä”, muistuttavat enskalaiset eli Entisten nuorten sävellahjan juontajat.
(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

”Nykyistä Enskaa tehdessä on nostalgia läsnä itselläkin koko ajan. Sitä ikään kuin muistelee aikaa jolloin teki ohjelmaa, mutta myös sitä, kun itse eli nuoruuttaan”, huomioi Kikka Pohjaväre.

Hän oli 17-vuotias lukiolainen tullessaan valituksi silloisen Nuorten sävellahjan juontajaksi vuonna 1979. Tuolloin ohjelma keräsi radioiden ääreen yhtä aikaa jopa 1,2 miljoonaa kuulijaa.

”Tavallaan Nuorten sävellahja edusti sen ajan somea. Etsittiin sitä kaveria tai tyyppiä, jonka oli nähnyt tai tavannut. Odotettiin, että nähtäisiin uudestaan tai lähetettiin terveisiä eri puolille Suomea.”

Toivepostia tulvi satoja kirjeitä viikossa. Kaikki ryhmiteltiin, jotta ohjelmaan saataisiin erityylisiä toiveita ympäri maata.

Sävispesti päättyi kun Pohjaväre muutti opiskelujen perässä toiseen kaupunkiin. Monien kuulijoiden mielessä ympyrä sulkeutui ja monet muistot lämpenivät, kun Kikka liittyi kohta kymmenvuotiaan Entisten nuorten sävellahjan vetäjiin.

Uskaltaa vai ei uskalla

Lauantaina 22. heinäkuuta ohjelman juontava Paula Jokimies kuului vanhan Säviksen kuulijoihin.

”Itse en varsinaisesti nostalgisoi yhtenäiskulttuuria. Hieman erilaisena nuorena, pikkukaupungin kasvattina ja pikkupunkkarina muistan myös sen ahdaskatseisuuden”, Jokimies sanoo.

”Toki samalla kokemuspohjalla olevia ihmisiä ymmärtää, ja nuoruus on koko jutun avainsana. On aina yhtä riemastuttavaa ja samalla liikuttavaa, kun soittajasta kuoriutuu se nuori esiin.”

Jokimies muistuttaa hienotunteisuudesta.

”Koskaanhan ei voi tietää millaisen nuoruuden soittaja on viettänyt. Usein esille nousevat romanssit, reissut ja alkoholi, sillä niistä syntyvät ne nuoruutta leimaavat epävarmuus, kokeilut ja noloudet. Mutta eiväthän ne muodosta koko totuutta”.

Jari Vesa vallan houkuttaa kertomaan sitä mitä ehkä emmitään.

”Rakastan herutella tarinoita soittajilta, jotka ovat selvästi pidättyväisiä ja siinä rajoilla kehtaavatko kertoa. Sitten kun tulppa lähtee, niin sieltä on tullut riemastuttavia muisteloita ensimmäisestä Jallun ostosta, telttarakastelusta, omppuviinikänneistä, idoliin rakastumisesta ja jopa pikkurikoksista.”

Enska on antanut mahdollisuuden kertoa erityisesti 60- ja 70-luvulla nuoruutensa eläneitten kasvukokemuksia. Me kaikki olimme yhtä hukassa oman minän ja tulevaisuuden kanssa. On mukava huomata, että minä olinkin me. Erilainen nuori olikin tavallinen nuori.”

Eikä puhuta musiikin päälle

Sekä Jari Vesa että Olga Ketonen eli Olga K nauhoittivat Säviksestä musiikkia. Kuuntelijat olivat tunnetusti hyvinkin tarkkoina, etteivät juontajat puhuisi biisien päälle.

”Minulle Leo Friman oli ohjelman juontajien ygönen, ja olin pyörtyä kun minut laitettiin nuorena tekemään yksi Sävis hänen kanssaan”, Olga K väittää.

”Itse rakastan ihmisten kanssa puhumista ja sen lyhyen kohtaamisen saamista toimivaksi, eli ne puhelut ovat itselleni Enska-vuoron suola. Koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan, joku superujo tai ihan loistava ääretön meri.”

Ketonen ei myöskään pelkää liian pitkälle menemistä vanhojen muistelussa.

”Jos itse kysyy tyhmiä, voi soittaja sanoa että annapa olla!”

Ohjelman myötä on ”entisistä nuorista” muodostunut yleiskäsite, kuin oma heimo.

”Kaikki kantavat mukanaan omaa nuoruuttaan. Myöhempiä nuoria yhdistää jokin toinen väline, mutta meille se oli radio”, Kikka Pohjaväre muistuttaa.

Easy Livin’ ykkönen

Entisten nuorten sävellahjan koko konseptin luonut musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki työskentelee tiiviisti taustalla, on valinnut soitettavat musiikkitoiveet ja syöttää juontajille infoa, jota nämä voivat halutessaan hyödyntää.

Hietamäki myös tietää mitkä ovat Enskan toivotuimmat biisit.

”Ylivoimainen ykkönen on Uriah Heepin Easy Livin’. Sitten tulevat Hurriganesin Get On ja I Will Stay. Myös Beatlesia toivotaan paljon, mutta toiveet jakautuvat monelle kappaleelle.”

Entisten nuorten sävellahja, la klo 15.03 Radio Suomi

X