Historiadokumentti Lähi-idästä tutkii alueen nykyisten jännitteiden syntyä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Israelin ja Palestiinan alue kuului aikoinaan Osmanien valtakuntaan. Uusintana nähtävässä dokumentissa kulminaatiopisteeksi on valittu vuosi 1913. Konkreettinen syy tähän ovat hiljattain löytyneet filmikelat, joilla kuvataan juutalaisten siirtolaisten asettumista luvattuun maahan.

Kysymyksenasettelu on seuraava: miksi Lähi-idästä tuli ongelmapesäke ja toisaalta, olisivatko asiat voineet kehittyä toiseen suuntaan?

Arkistofilmeissä nähdään idealistisia juutalaisia, jotka ovat viattomasti toteuttamassa kansakunnan unelmaa omasta maasta. Filmin todellisuus oli valikoiva, näin yksinkertaisia eivät asetelmat arabien asuttamalla maalla olleet.

Historiadokumentti käy läpi alueen geopoliittisia asetelmia ja juutalaisten asemaa yleisemmin tuohon aikaan. Eri intressiryhmien näkökulmia elävöitetään dramatisoiduilla lainauksilla, jotka on esitetty kunkin lausujan omalla kielellä.

Dokumentti päätyy toteamaan, että vuonna 1913 tilanne alkoi Lähi-idässä olla vaarallisen jännittynyt. Harmitellen sanotaan, että jonkin aikaa monikulttuurinen rinnakkaiselo toimi, mutta lopulta ruutitynnyrin räjäytti mitätön riita viinirypäleistä. Arabien ja juutalaisten väliset neuvottelut loppuivat lopullisesti ensimmäisen maailmansodan alkamiseen.

Teksti Onnimanni Liukkonen

Historia: Lähi-itä vuonna 1913 Yle TV1 ma 1.8.2016 klo 19.00

X