Haastattelussa filmilegenda Joan Crawfordia esittävä Jessica Lange – ”Minun oli vaikea samastua hänen viekkauteensa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
HBO Nordicin kahdeksanosainen sarja kertoo Joan Crawfordin ja Bette Davisin vuosikymmeniä kestäneestä riidasta. Jessica Lange on Crawford, Davisia esittää Susan Sarandon.

Jessica Lange, 67, herättää Hollywood-ikoni Joan Crawfordin eloon minisarjassa FEUD: Bette and Joan. Edesmenneen tähden ovela luonteenpiirre oli haaste suomensukuiselle näyttelijälle.

”Joanissa ja minussa on hyvin vähän samankaltaisuuksia. Tragedian, surun ja yksinäisyyden osasin näytellä, mutta minun oli vaikea samastua hänen viekkauteensa, jonka hän kehitti suojellakseen rikkinäistä ja epävarmaa egoaan”, eloisa Jessica Lange kertoo Fox-studiolla, jossa sarja kuvattiin.

Hän otti haasteen vastaan sarjan luojan Ryan Murphyn pyynnöstä. Langesta on tullut viime vuosina yksi Murphyn luottonäyttelijöistä. Hän on esiintynyt myös Murphyn kauhusarjan, American Horror Storyn, neljällä kaudella (Murder House, Asylum, Coven ja Freak Show).

”Pidän siitä, että Joan Crawfordin osa on monipuolinen ja haastava.”

Langen lisäksi Murphy halusi uuteen sarjaansa Susan Sarandonin, 70, joka nähdään Bette Davisina.

”Olin tavannut Susanin muutaman kerran ennen kuvauksia, mutta en tuntenut häntä hyvin. Ryan kuitenkin aavisti, että rytmimme ja kemiamme toimisivat. Yhteistyömme sujui mutkattomasti, sillä meillä on samankaltainen lähestymistapa työhön. Teemme sen ilman suurta draamaa, emmekä analysoi hahmojamme kuvausten ulkopuolella.”

Pitkän linjan ammattilainen valmistautui rooliin lukemalla kirjoja ja katsomalla haastatteluja.

Baby Janen kulisseissa

Yksi Hollywood-historian tunnetuimmista riidoista juonsi juurensa 1930-luvulle, jolloin Crawford viekoitteli ja meni lopulta naimisiin näyttelijä Franchot Tonen kanssa. Myös Davis oli rakastunut Toneen. Crawford ja Davis kilpailivat lisäksi suosiosta ja rooleista.

Kahdeksanosainen FEUDpaneutuu vuonna 1962 julkaistun Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? -elokuvan kulisseihin. Silloin Crawfordin ja Davisin vihanpitoa ruokkivat niin miehet, media kuin studio, joka hyötyi julkisuudesta.

”Se oli ainut elokuva, minkä Bette ja Joan tekivät yhdessä. Senkin pakon sanelemana, koska molempien urat olivat jo ehtoopuolella seksismin ja ikärasismin takia. Aika oli ajanut ohi Hollywoodin kulta-aikojen jumalattarista, ja 1920-luvulla alkanut suosio lopahti, kun studiosysteemi romahti ja näyttelemistyyli muuttui 1960-luvulla.”

Lange yllättyi siitä, kuinka julma ja rakkaudeton lapsuus Crawfordilla oli. Intohimo tanssiin pelasti hänet ja vei ensin New Yorkiin, sitten Los Angelesiin MGM-studion leipiin.

”MGM oli hänen perheensä ja oppikoulunsa. Siellä hän oppi lukemaan käsikirjoituksia – ensin sanakirjan kanssa – kävelemään kuin tähti ja puhumaan hienostuneesti. Vaikka hänestä tuli Oscar-palkittu näyttelijä, hän ei päässyt eroon epävarmuudestaan. Humaltuessaan hän puhui leveällä Teksasin aksentilla, ja rahvaat tavat pilkistivät korean pinnan alta. Lopulta hän päätyi tekemään b-luokan elokuvia.”

Langen mukaan Hollywood ei ole juurikaan muuttunut noista ajoista.

FEUD: Bette and Joan, HBO Nordic

X