Selostajakonkari Hannu-Pekka Hänninen tekee paluun Lahden MM-hiihdoissa

Hannu-Pekka Hänninen toivoo MM-Lahdesta lähes 1989 kisojen veroista hiihtojuhlaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hannu-Pekka Hänninen toivoo MM-Lahdesta lähes 1989 kisojen veroista hiihtojuhlaa.
(Päivitetty: )
Teksti: TV-maailma

Syksyllä virallisesti eläkkeelle siirtynyt, mutta MM-hiihdoissa mäkihypyn ja yhdistetyn selostuskoppiin palaava Hannu-Pekka Hänninen, 64, uskoo suomalaisten mitalivireeseen.

”Naisten viestimitaliin luotan ja Krista Pärmäkosken mitalikuntoon henkilökohtaisilla matkoilla”, Hänninen luettelee.

Miestenkin hiihtoon ”Hoopilta” löytyy luottoa.

”Miesten 15 kilometrin perinteiselle toivon Matti Heikkiselle ”pöljää päivää”, jolloin väylä on avoinna aina mestaruuteen saakka. Parisprintissä taas olympiavoittajat Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi voivat olla vahvoja mitaliehdokkaita.”

Hänninen on kokenut Lahdessa aitiopaikalla suomalaista MM-hurmiota parhaimmillaan.

”Vuoden 1989 MM-hiihdot Lahdessa olivat yhtä suomalaisjuhlaa. Naisten kolmoisvoitto kympillä ja 5 kilometrillä, naisten viestikulta, Harri Kirvesniemen 15 kilometrin voitto, Jari Puikkosen suurmäen kulta”, Hänninen luettelee.

Suomi rohmusi kolmanneksen mitaleista, ja urheilijoiden menestystä seurasi viikon aikana paikan päällä lähes puoli miljoonaa katsojaa.

”Työpäivälle tuli pituutta, sillä selostusten jälkeen hoidin Kari Hiltusen ja Juha Jokisen kanssa kisastudiota. Pienessä studiossa haastattelin naisten mitalikolmikkoa senaikaisen suosikkiohjelman Napakympin hengessä”, Hoopi naureskelee.

Juhlatunnelma kaikkosi

MM-hiihdot olivat Lahdessa viimeksi 2001. Niissä Hänninen oli kokemassa suomalaisen hiihtourheilun toista ääripäätä.

Hänninen kertoo riemukkaasta tunnelmasta lahtelaisessa yökerhossa helmikuussa 2001. Juhlinnan keskipisteenä oli Suomen miesten viestinelikko, joka juuri oli voittanut MM-kultaa.

”Minäkin kävin onnittelemassa Kirvesniemen Harria ja muita. Jossakin vaiheessa yötä FIS:n mäkihypyn lehdistötiedottaja vihjasi minulle, että aamulla tilanne muuttuu. Juhlamieli haihtui, painuin saman tien hotellihuoneeseen nukkumaan.”

Suomen hiihtomaine meni kerralla: kaikkiaan kuusi suomalaishiihtäjää kärysi testeissä verenohennuslääke Hemohesin käytöstä.

Nälkäiselle Matille ruokaa

Sarajevon olympialaiset 1984 kuuluvat Hoopin pitkän selostajauran huippuhetkiin. Marja-Liisa Kirvesniemen kolme kultamitalia ja Matti Nykäsen ensimmäinen olympiakulta jäivät mieleen.

”Tehtäväni oli tuoda Nykänen kisojen jälkeen Ylen studiohaastatteluun. Vieressä oli saksalaisen ARD:n kisastudio, ja myös sieltä pyydettiin Nykästä haastatteluun. Matti lupasi tulla, jos saa ruokaa”, Hänninen kertoo.

Nykänen sai saksalaisilta haastattelupalkkiona 600 Saksan markkaa, mutta hän ei allekirjoittanut maksukuittia. Joukkueen johto oli ilmeisesti kieltänyt mäkitähteä laittamasta nimeään kisojen aikana mihinkään sopimuspaperiin.

”Saksalainen studioemäntä kysyi hämmästyneenä: Eikö Nykänen osaa kirjoittaa?”

Nykänen oli olympialaisten päätähti myös Calgaryssa 1988. Hänninen kuskasi taas Nykästä kisastudioihin.

”Nyt studiossamme oli varauduttu siihen että Matti saa myös syödäkseen. Kokki korkeassa hatussaan työnsikin ylpeänä Nykäsen eteen aina kärryllisen ruokaa, kun haastattelu oli ohi.”

Urheilu syntymäperintönä

Hannu-Pekka Hänninen syntyi Helsingissä olympiahurmion keskellä.

”Samana sunnuntaipäivänä kun synnyin Zatopek voitti maratonin. Hänet ristittiin Suomessa Satu-Pekaksi, siitä tuli etunimeni Hannu-Pekka”, Hoopi kertoo.

Kalliossa asunut Hänninen harrasti urheilua laidasta laitaan, varsinkin jalkapalloa ja käsipalloa. Myös teatteri kiinnosti. Hän kysyi rohkeasti avustajan työtä suoraan Helsingin kaupunginteatterin johtajalta Sakari Puuruselta. Hoopi pääsi näyttämölle ja esiintyi nelisen vuotta, muun muassa Zorbaksessa.

Hän opiskeli ylioppilaskirjoitusten jälkeen datanomiksi, mutta työpaikka löytyi Ylen radion viihteestä. Ensimmäisenä ohjelmanaan Hänninen ohjasi sketsisikermän, joka lähetettiin 3.9.1975. Seuraava ohjelma radiossa juhlisti presidentti Kekkosen 75-vuotissynttäreitä.

Seppo Kannas otti Hännisen television urheiluun nelisenkymmentä vuotta sitten. Ympyrä sulkeutui viime syyskuussa: Hoopi juonsi silloin viimeisen kerran Urheiluruudun, päivälleen 41 vuotta ensimmäisen radio-ohjelmansa jälkeen.

Eläkevuodet ovat edessä, mutta Hänninen ei ole jämähtämässä kiikkustuoliin.

”Sanoin vaimolleni, ettei sitä tiedä vaikka palaisin uudistettuun Helsingin kaupunginteatteriin”, Hänninen hymyilee.

Eläkevuosien yksi haaveista oli päästä rospuuttoajaksi etelän aurinkoon. Se toteutuu MM-hiihtojen jälkeen kun Hoopi pakkaa golflaukkunsa ja suuntaa Espanjaan.

Teksti Hannu Teider

MM Lahti, 22.2.-5.3. TV2

X