Suomen parhaat stand up koomikot ruudussa

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Nelonen
Parinkymmenen vuoden kokemuksella stand up -komiikkaa tekevä André Wickström on mukana kotimaisia eturivin koomikoita esittelevässä Stand Up! -sarjassa. Wickströmin jutut ovat muuttuneet vuosien varrella omakohtaisemmiksi.

Kun puhutaan kotimaisesta stand up -komiikasta, ensimmäisenä mieleen tuleva nimi lienee joko Sami Hedberg tai André Wickström. Hedberg on noussut esiin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Wickström sen sijaan on alan pioneereja, joka tajusi alusta asti brändätä itsensä nimenomaan stand up -koomikoksi.
”Minullahan kävi hyvä säkä silloin, kun W-tyyli vuonna 2003 alkoi. Kun kysyttiin, että laitetaanko lehtijuttuun näyttelijä vai stand up -koomikko, sanoin aina stand up -koomikko. Yhtäkkiä nimi André Wickströn ja stand up kuuluivat yhteen”, André muistelee.
W-tyyli pyöri televisiossa vuoteen 2005 asti. Vuodesta 2003 lähtien Wickström on elättänyt itsensä pääasiassa stand upilla. Sitä ennenkin hän oli keikkaillut, mutta kunnon markkinoita ei vielä ollut.
”Jo tosi nuorena 90-luvun alussa tuli fiilis, että stand uppia olisi mahtava tehdä. Silloin ei tosin ollut edes klubeja, joissa olisi voinut esiintyä. 90-luvun loppupuolella esiinnyin milloin missäkin, palkka saattoi olla esimerkiksi kaksi kaljaa”, naureskelee Wickström uransa alkutaipaletta.

Toimiiko televisiossa?

Stand up on päässyt nousemaan isoksi ilmiöksi melko salakavalasti. Keikoilla käyvät ovat toki tietoisia lajin menestyksestä, mutta muille koomikot ovat saattaneet jäädä vieraiksi. Wickström uskoo, että Stand Up! -ohjelma tarjoaa niille, jotka eivät keikoille pääse, hyvän mahdollisuuden tutustua ilmiöön. Koomikoille sarja voi toimia eräänlaisena käyntikorttina.
”Stand up on sellainen bisnes, että tv-näkyvyys auttaa. Totta kai jotkut tulevat Ilari Johanssonin keikoille katsomaan Roban komisariota. Televisiolla on vielä iso vaikutus ihmisten asenteisiin, siihen tullaanko keikkoja katsomaa vai ei.”
Stand up -koomikolle televisioesiintyminen on haastavaa.
”Stand up televisiossa on vähän taitolaji, pitää saada se livefiilis välitettyä. Tässä ohjelmassahan on se hyvä puoli, että joka jaksossa on kolme koomikkoa. Jos ensimmäinen ei miellyttänyt, niin seuraava saattaa osua paremmin.”
Wickströmin omia suosikkeja kysyttäessä vastaus tulee nopeasti.
”Bill Burrista tykkään ihan sikana. Hän voi tehdä minun puolesta uuden Netflix-spesiaalin joka vuosi.”

Muuttuva tyyli

Wickström kertoo, että uransa alkuvaiheissa hän oli tietynlainen hahmo, jonka kaikki jutut olivat keksittyjä. Vuosien vieriessä nuoresta sinkkumiehestä on tullut perheenisä. Elämäntilanteen muuttuessa vanha tyyli ei enää toiminut.
”Nykyisin en pysty kertomaan mitään, mikä ei olisi oikeasti tapahtunut minulle. Lähinnä mietin, että voisiko mennä vieläkin syvemmälle.”
Tällä Wickström tarkoittaa sitä, että jutuissa voisi pohtia vieläkin rehellisemmin sitä, mitä on parisuhde tai millaista on olla isä. Tämä näkyy myös Stand Up! -ohjelman vedossa.
”Puhun siellä siitä mitä on olla miehenä ja isänä mukana synnytyksessä.”

Kotimaiset kärkinimet

Stand Up! -isäntä Mika Eirtovaara on Wickströmin hyvä ystävä, jonka tyyli sopii hänen mielestään loistavasti juuri juontajan pestiin.
”Hänellä on muista koomikoista poikkeavat erilaiset ja oivaltavat näkökulmat. Lisäksi hänellä on paljon lyhyitä juttuja, jotka sopivat esitysten väliin.”
Ohjelmassa nähdään laaja kattaus kotimaan kärkikoomikoita Ismo Leikolasta Jaakko Saariluomaan ja Krisse Salmisesta Heli Sutelaan. Wickström itse esiintyy toisessa jaksossa. Uudemmista tulokkaista Wickström haluaa nostaa esille Heikki Viljan ja Matti Patrosen. Patrosen kanssa Wickström kiertää parhaillaan Tip Tap – Stand up -pikkujoulushow’ssa.
Esimerkiksi viime kevään Saturday Night Liven kaltaiset projektit tuovat vaihtelua Wickströmin keikkaelämään. Silti päätyö on juuri keikkailu, jonka tekemiseen hänellä on yhä kova palo. Wickström tykkää ilta- ja viikonloppupainotteisen työn rytmistä, vaikka se perheelliselle onkin välillä hieman haastavaa.
”Stand upin saralla olen saanut tehdä melkein kaiken. Olen tehnyt kaksi dvd:tä ja parin tunnin sooloshow’t sekä suomeksi että ruotsiksi. Olen myös kirjoittanut kirjan stand upista.”

 

Teksti Onnimanni Liukkonen

 Stand up! Nelonen to 24.11.2016 klo 22.00

X