Kiusattujen tarinoita

Tero Kartastenpää
Poiminnat TV 20.3.2017 06:00

Ruotsissa on kiusauksen kohteena 63 000 lasta joka viikko, ja tunteellinen asiaohjelma Kohtalona koulukiusaaminen antaa näkemyksiä, miten määrää voisi vähentää.

Neliosaisessa sarjassa keskitytään muutaman kiusatun tarinaan niiden tapahtumapaikoilla. Esimerkiksi pikkujulkkis Cimon kertoo, miten kiusaaminen vaikutti hänen haluunsa lähteä ilman paitaa tosisaippuasarja Paradise Hoteliin. Kiusatut osaavat kuvailla tarkasti sosiaalisia tilanteita, kun taas kiusaajien on hetkittäin vaikea selittää julmuuksiaan.

Musse Hasselvall on juontajana hämmentävä: hän kiusoittelee kiusattuja mutta onnistuu aina luomaan myötätuntoisen tunnelman keskusteluihin.

Tyylissä on Youtube-videoiden nopeutta, kerronnan pysäyttämistä ja tiukkoja lähikuvia kiusattujen kasvoista. Tarinat on kehystetty tiukalla tutkimustiedolla. Esimerkiksi suomalainen kiusaamistutkija Christina Salmivalli kertoo, miten kiusaajat hakevat valta-asemaa ja tekevät kiusatusta pelinappulansa. Kiusaajaa on tukemassa aina useita lapsia, eri rooleissa.

Kohtalona koulukiusaaminen, MA, klo 18.30, Fem