Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas nyt C Morella: Eero Aho loistaa Antti Rokan roolissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Juuli Aschan/elokuvaosakeyhtiö suomi 2017

Jos sivuutetaan keskustelu siitä, tarvittiinko Väinö Linnan ja Edvin Laineen kanonisoidusta ”kansalliseepoksesta” uutta tulkintaa, on Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas erinomainen kokonaisuus. Elokuva tulee katsottavaksi C Moren ohjelmakirjastoon torstaina elokuun 16. päivänä.

Tarina on suurimmalle osalle tuttu, mutta nuoremman polven katsojien seuraamista helpottaa tunnettujen tähtinäyttelijöiden valinta keskeisiin rooleihin. Ehdottomaan päärooliin nousee Eero Ahon (kuvassa vas.) vaikuttavasti tulkitsema alikersantti Rokka. Karjalan kannaksen pientilallinen ottaa innolla omansa takaisin, mutta Syvärillä hän ei tee hittoikaa. Sodan pitkittyessä Aho loihtii Rokan eleisiin katkeruutta, joka kasvaa ja räjähtelee loppua kohden. Keskeisinä hahmoina esille nousevat myös Aku Hirviniemen Hietanen ja Jussi Vatasen (kuvassa oik.) Koskela. Koomisista rooleistaan tutut näyttelijät vakuuttavat vähäeleisellä ilmaisullaan, vähemmän on enemmän.

Muut sotilaat hahmottuvat enemmän tai vähemmän kasvottomana osana joukkoa. Mitä nyt Pirkka-Pekka PeteliusMollbergin Hietanen – käy kapteeni Kaarnana kaatumassa viestikapulan nuoremmalle näyttelijäpolvelle. Yhteys Laineen Tuntemattomaan taas näkyy lopun perääntymisvaiheessa, kun puunkarahka on isketty hautapaikkaan, kuten Laineen elokuvan alkukuvassa.

Louhimies ohjaa vakuuttavasti ja kuvaaja Mika Orasmaa hallitsee upeasti sotatantereen tilan. Taistelukohtaukset on toteutettu näyttävästi. Muutenkin vähiin jäävä huumori väistyy kokonaan, kun perääntymisvaiheen epätoivo syö miehiä.

Keskeisten naisroolien Paula Vesala ja Marketta Tikkanen ovat liittyneet Louhimiehen ohjausmetodien arvostelijoihin. Voi vain ihmetellä, mikä heidän pienissä, mutta merkittävissä kotirintaman kokemusta kuvaavissa rooleissaan olisi voinut vaatia normaalista poikkeavia ohjausmetodeja.

16.8, C more

X