Annika, Ylämaan etsivä täyttää brittipoliisisarjojen ystävien toiveet rikoksista ja karun kauniista maisemista

Jaa artikkeli
Annika, Ylämaan etsivä
Kuvassa Annika Strandhed, jota esittää Nicola Walker. © Graeme Hunter / UKTV / Yle
Annika Stranded tutkii sarjassa Skotlannin jylhissä maisemissa rikoksia, jotka on tehty merellä tai aivan rannikon tuntumassa.

Kuusiosainen brittiläinen poliisisarja, Annika, Ylämaan etsivä, on siitä erikoinen tapaus, että sen juuret ovat radiossa. Nick Walker kirjoitti BBC Radio 4 –kanavalle kuunnelmasarjan Annika Stranded, jossa Nicola Walker esitti Oslossa työskentelevää etsivää.

Niin ikään Walkerin luoma tv-sarja tuo Annikan Skotlannin rannikolle murharyhmän päätutkijaksi. Sarjan erikoisuus on siinä, että aina välillä Annika kääntyy kameraan puhumaan suoraan katsojalle. Se ei nyt suorastaan häiritse, mutta ei tunnu liioin tarpeelliselta.

Annika yrittää olla jonkinlainen perusbrittiläisen poliisisarjan ja nordic noirin yhdistelmä, mutta oikeastaan se on vain kliseitä kliseiden päälle. Annika Strandhed on jälleen yksi työlleen omistautunut keski-ikäinen poliisi, jolla on ristinään ynseä ja oikutteleva teini-ikäinen lapsi, ja jonka on todistettava kykynsä uudessa asemapaikassa.

Kuten äskettäinen Vigil – kuolema syvyyksissä -sarja, Annikakin hyödyntää hyvin skotlantilaisia meri- ja rannikkomaisemia, jotka luovat oman tunnelmansa tarinoihin. Niistä ensimmäisessä tutkitaan harppuuna päässään merestä löytyneen miehen arvoitusta.

Lukuisista brittisarjoista tuttu Nicola Walker palaa radiorooliinsa. Hän esittää luotettavaan tapaansa nimihenkilöä ja saa jopa kameralle puhumiset tuntumaan luontevilta.

Annika, Ylämaan etsivä, alkaen lauantai 30.10. klo 19.40, TV1 

X