Arto Nybergin nimikko-ohjelma täyttää 15 vuotta – tähän mennessä ohjelmassa on käynyt yli 1 300 vierasta

Arto Nyberg aloitti nimikko-ohjelmansa suunnittelun pohtimalla, mitä hän ei ainakaan haluaisi tv:stä sunnuntaisin katsella. Ohjelma juhlii tällä viikolla 15-vuotissyntymäpäiväänsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kummallisinta tässä on se, että aika on mennyt niin nopeasti”, sanoo nimikko-ohjelmaansa 15 vuotta toimittanut Arto Nyberg. Aika on tuonut uurteita iholle, mutta hiustyyli on pysynyt koko ajan samana.

Arto Nyberg aloitti nimikko-ohjelmansa suunnittelun pohtimalla, mitä hän ei ainakaan haluaisi tv:stä sunnuntaisin katsella. Ohjelma juhlii tällä viikolla 15-vuotissyntymäpäiväänsä.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

No perhana, voisihan sitä lähteäkin, tuumasi Arto Nyberg, kun Ylen viihdepäällikkö Kari Kyrönseppä soitti ja pyysi häntä suunnittelemaan keskusteluohjelmaa sunnuntai-iltoihin.

”Kyrönseppä sanoi heti kättelyssä, että tästä tehdään sitten pitkäikäinen ohjelma eikä mikään parin kauden pläjäys. Mietin, että jaha, aika uskaliaasti sanottu tv-alalla, jossa ohjelmat näyttävät olevan kovin lyhytikäisiä. Mutta kyllä Kyrtsi piti sanansa”, Nyberg myhäilee.

Ensimmäinen Arto Nyberg lähetettiin 7. maaliskuuta 2004, ja ohjelman 15-vuotissyntymäpäivää juhlitaan tämän sunnuntain lähetyksessä.

Kysymys ohjelman pitkän iän salaisuudesta naurattaa Nybergiä.

”Sitä pitäisi varmaan kysyä joltain muulta kuin minulta. Minä vain teen, ei siinä paljon funtsita.”

Tosiasiassa ohjelman pohjalla on hyvinkin perusteellinen ajatustyö, joka tehtiin jo 15 vuotta sitten. Konsepti on yksinkertainen mutta mietitty: vieraiksi kutsutaan ajankohtaisia, kiinnostavia ihmisiä, ja pääosassa ovat aina haastateltavat, ei haastattelija.

Fiksujen naisten ympäröimä

Nybergillä on alusta saakka ollut työparinaan tuottaja Liisa Akimof, ja nykyisin tiimin täydentää taustatoimittaja Mia Ratinen.

Kolmikko tekee ohjelmien taustatyöt yhdessä. Nyberg ei voisi kuvitellakaan olevansa talk show -isäntä, joka purjehtii paikalle lähetyspäivänä ja odottaa, että joku muu on kaivellut arkistoja ja keksinyt kysymykset.

”Ideointi ja pallottelu on todella hauskaa ryhmätyötä. Kun olen itse tämmöinen yksiniittinen puupää, on hyvä, kun on kaksi fiksua naista ympärillä. Siinä saa laajennettua omaakin maailmankuvaansa.”

Akimofin kanssa Nyberg teki yhteistyötä jo Hotelli Soinnussa vuonna 2000. Tältä pohjalta Akimof oli hänen ykköstoiveensa myös keskusteluohjelman tuottajaksi.

”Lissu on tehokas, kriittinen ja mukava työkaveri. Ilman häntä Arto Nyberg olisi loppunut jo aikoja sitten; hän tätä ohjelmaa on pitänyt pystyssä”, Nyberg kehuu kollegaansa.

Vieraita ei voi vertailla keskenään

Akimofin ja Nybergin yhteistyön pohjalta hahmottui alun perin myös Arto Nybergin runko.

”Mietimme asiaa kielteistä kautta, niin kuin kunnon suomalainen nyt miettii. Listasimme asioita, joita emme itse haluaisi katsella sunnuntai-illan keskusteluohjelmassa: ei studioyleisöä, ei livemusaa. Yhtäkkiä huomasimme, että hitto vieköön, eihän siellä ole mitään muuta kuin ne puhuvat päät”, Nyberg muistelee.

Kun kaikki muu on karsittu pois, vieraiden tarinat ja ajatukset täyttävät ohjelman. Juuri niistä Nyberg on kiinnostunut, ja niitä hän haluaa katsojille välittää.

Tähän mennessä ohjelmassa on käynyt yli 1 300 vierasta. Jotkut heistä ovat tietenkin tehneet Nybergiin suuremman vaikutuksen kuin toiset, mutta hän on päättänyt olla nostamatta kenenkään nimiä esiin jälkikäteen.

”Ihmisiä on mahdotonta arvottaa sillä tavalla. Ja olisihan se hassua vertailla vaikkapa presidentti Koiviston viimeistä suoraa tv-esiintymistä ja Andy McCoyn haastattelua. Ei se tee oikeutta kenellekään. Minulle mielenkiintoisimpia ovat aina ne haastateltavat, jotka ovat tulossa ensi sunnuntain lähetykseen.”

Arto Nyberg, su 10.3. klo 18.45 Tv1

X