Arvio: Alaston suudelma kertoo nurkkaan ajetusta prostituoidusta, joka pakenee pikkukaupunkiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alaston suudelma
Alaston suudelma on elokuva vuodelta 1964. © Films Sans Frontieres / Yle
Alaston suudelma on hurja melodraama prostituoidusta, joka pakenee menneisyyttään perisuloiselta vaikuttavaan amerikkalaiseen pikkukaupunkiin aloittaakseen siellä uuden elämän.

Ohjaaja Samuel Fuller oli aktiiviaikanaan ylenkatsottu halpojen lajityyppielokuvien tekijä, jonka tuotannon arvoa on myöhemmin rehabilitoitu. Esimerkiksi Shokkikäytävän (1963) ja Alastoman suudelman sensationalistisen pinnan alta on löydetty yhteiskunnan eriarvoistavien mekanismien analyysiä.

Alaston suudelma on perifullerilainen yhdistelmä pulpkirjojen raadollisuutta ja ylenpalttista melodraamaa. Nurkkaan ajettu prostituoitu Kelly (Constance Towers) pakenee pikkukaupunkiin aloittamaan uutta elämää. Kaupungin patruunan (Michael Dante) huomio on lupaus paremmmasta, kunnes uudetkin kulissit alkavat murentua.

Fuller saa otteen amerikkalaisen yhteiskunnan kaksinaismoralismista, mutta hieroo havaintonsa katsojan naamaan metsurin herkkyydellä. Ylipitkät repliikit ja teatraalinen näytteleminen saavat rujot hahmot tuntumaan teennäisiltä. Aivan kuin heidän ongelmansa eivät olisi totta, jos niitä ei asetella riittävän pömpöösiin pakettiin.

**½

Alaston suudelma, torstai 29.7. klo 21.00, Teema & Fem

X