Circus Fantasticus – Lähes mykkä taide-elokuva hyödyntää erilaisia ihmisääniä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Circus Fantasticus
Tamperelaislähtöinen akrobaatti Pauliina Räsänen on palannut Suomeen vietettyään vuosia Cirque du Soleilin riveissä. © Mitja Licen / Yle kuvapalvelu

Huippuakrobaatti Pauliina Räsänen ja venäläinen Slava Volkov muodostavat vuosia Cirque du Soleil’n matkassa kiertäneen, sittemmin Kustaviin oman sirkusyrityksen perustaneen avioparin. Slovenialaisen Janez Burgerin kirjoittamassa ja ohjaamassa kunnianhimoisessa sirkuselokuvassa he esittävät sisaruksia, Kaunotarta ja Voimamiestä.

Lähes mykkä taideleffa hyödyntää erilaisia ihmisääniä, hieman sanatonta lauluakin, muttei sisällä lainkaan dialogia. Teos sijoittuu pellolle ja rannalle, asuintaloon ja sirkustelttaan, nimeämättömään paikkaan, sodanjälkeiseen aikaan ja hämmentyneisyyden olotilaan.

Sirkuksen ja sen kuolemaa tekevän johtajan saapuminen herättää tulkinnanvaraisia kysymyksiä, miten katsoja niitä sitten asetteleekaan – tai viime kädessä yleensä katselee haasteellista teosta, joka ei selitä itseään ja tarkoituksiaan. Absurdin teatterin sukua?

Circus Fantasticus, to 18.7. klo 23.50 Yle Teema & fem

X