Uudella Docstop-ohjelmapaikalla esitetään puolen tunnin dokumentteja – aloitusohjelmassa seurataan Saara Aallon elämää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ensimmäisessä Docstopissa seurataan, miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun artistin, Saara Aallon, elämä muuttui Britannian X Factor -finaalin jälkeen. © jussi meling/yle kuvapalvelu
Docstop on TV1:llä esitettävä uusi lyhyiden dokumenttien sarja, jossa tarkastellaan suomalaisuutta laajalla kirjolla. Ensimmäisessä dokumentissa seurataan laulaja Saara Aaltoa.

Tosi tarina ja Muisti olivat sellaisia sarjoja, joissa aikoinaan esitettiin yksittäisiä lyhyempiä dokumentteja, mutta puolen tunnin dokumenttien ohjelmapaikat ovat viime aikoina Ylessä vähentyneet, kertoo Docstopin tuottaja Ari Lehikoinen.

Docstop syntyi täyttämään tätä aukkoa, sillä sekä katsojilta että tekijöiltä on tullut toiveita puolen tunnin dokumenttien ohjelmapaikasta. Docstopin dokkareita ei ole tilattu vain uusilta tekijöiltä, vaan ohjaajina on myös kokeneita konkareita.”

Tubetähdistä pakolaisiin

Lehikoinen kertoo, että Docstopissa nähdään jatkossa dokumentteja muun muassa veljesrakkaudesta, tubetähdistä, Bboy-kulttuurista ja mielenterveysongelmista.

”Kuvajournalisti Niklas Meltio kertoo pakolaisista Kemijärvellä, ja perheen yhdistämisen vaikeutta kuvaa ensimmäisessä dokumentissaan laulaja, lauluntekijä, näyttelijä, tämä todellinen monilahjakkuus Paula Vesala”, Lehikoinen sanoo.

Saara Aallon elämää

Ensimmäisenä nähtävän Docstop-dokumentin aiheena on laulaja Saara Aalto. Sen tekijä Minna Dufton kertoo seuranneensa Saaran elämää joulukuusta 2016 lokakuulle 2017:

”Seurannan kohteena dokumentissani ovat olleet Saaran kokemukset hyväksytyksi tulemisesta”, sanoo Dufton.

”Haluan dokumentillani herätellä ajatuksia siitä, miten tärkeää on että ihminen saa olla juuri sellainen kuin on, ja miksi joskus joutuu matkustamaan fyysisesti kauas tullakseen hyväksytyksi lähellä, Saaran tapauksessa Suomessa.”

Dufton kertoo, ettei hän juurikaan tuntenut Saaraa artistina ennen dokumentin tekoa: ”Olin tehnyt hänestä radiohaastattelun Yle Radio 1:een, jossa Saara kertoi muun muassa koulukiusaamisestaan. Ymmärsin jo silloin, että poikkeuksellisen lahjakkaalla Saaralla on takanaan huikea kasvutarina, joka piti saada kertoa.”

”Pystyn laulamaan mitä tahansa. Aivan mitä tahansa”, kerrotaan legendaarisen amerikkalaisen laulajan Dinah Washingtonin kerran sanoneen. Samaa voisi sanoa Saara Aalto, sillä viimeistään Britannian X-Factor -kilpailussa hän todisti monipuolisuutensa.

Aalto tuli kisassa toiseksi, kuten on tullut monissa suomalaisissakin laulukilpailuissa. Ehkä Aallon moni toinen sija johtuu siitä, että hänen oma tyylinsä ja tapansa käyttää ääntään kurottaa hieman nykyajan konepoppia kauemmaksi menneisyyteen.

Aalto edustaa samanlaista pop-viihteen suuntausta kuin vaikkapa Celine Dion ja Mariah Carey. Suuntauksen eräänlainen kantaäiti ja yhä loistavin edustaja on jo 1960-luvulla uransa aloittanut Barbra Streisand.

”Eeppiseksi rakkauspopiksi” on Aalto itse tyyliään kutsunut, ja sehän istuu myös Streisandiin ja kumppaneihin.

Docstop: Saara Aalto, ti 14.11. klo 20.00 TV1

X