Dokumentti Samuel Fullerin jännittävästä elämästä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Yle Kuvapalvelu

Samuel Fullerista (kuvassa) oli moneksi. Hän oli rikostoimittaja, kirjailija, käsikirjoittaja, Normandian maihinnousuun osallistunut jalkaväen sotilas ja lopulta kiistattoman omaperäinen ja kiistelty elokuvaohjaaja, jota arvostivat niin ranskalaiset uuden aallon ohjaajat ja kriitikot kuin myöhemmin Kaurismäen veljeksetkin.

Samuelin tytär Samantha on tehnyt isästään dokumentin, jonka idea on yksinkertainen: joukko näyttelijöitä ja elokuvaohjaajia istuu Fullerin vanhassa työhuoneessa ja lukee ääneen lukuja hänen omaelämäkerrastaan A Third Face. Äänien taustalla on valokuvia, katkelmia Fullerin elokuvista sekä hänen vanhoja 16 mm:n filmejään pääasiassa sotavuosilta.
Kaikki sanat ovat Fullerin omia, ja hänen väkevä ilmaisunsa estää dokumenttia valahtamasta staattiseksi. Fullerin sanoista välittyy samanlainen rehevä kriittisyys ja tunnevoima kuin hänen elokuvistaankin. Ne ovat kaikki pienen budjetin teoksia, sillä Fuller halusi säilyttää itsenäisyytensä välttämällä isoja Hollywood-tuotantoja.

Teksti Pertti Avola

 A fuller life Yle Teema la 19.11.2016 klo 22.41

X