Elämää vankilan jälkeen -dokumentti seuraa vapautuvien vankien sopeutumisvaikeuksia

Dokumentti Elämää vankilan jälkeen ei kommentoi saati moralisoi.
Dokumentti Elämää vankilan jälkeen ei kommentoi saati moralisoi. © Flicker Productions / Yle Kuvapalvelu
Britanniassa suurin osa vapautuvista vangeista päätyy takaisin kaltereiden taakse vuoden sisällä. Elämää vankilan jälkeen -ohjelma antaa tälle sekä henkilökohtaiselle että yhteiskunnalliselle ongelmalle monet traagiset kasvot.

Vapautuvien vankien sopeutumisvaikeuksia on seurattu lukuisissa ohjelmissa, mutta palkitun brittidokumentaristin Lee Phillipsin kolmeosainen sarja Elämää vankilan jälkeen kuuluu koskettavimpiin aihepiiristä näkemiini.

Kaunistelematta avautuvat päähenkilöt eivät elättele kohtuuttomia unelmia, mutta todellisuus iskee lujaa. Asunnottomuus ja työttömyys eivät ratkea, päihteet ottavat helposti niskalenkin.

Koditon harvahampainen sekakäyttäjä kaunistautuu verkkosukkiinsa myydäkseen halpaa seksiä, hermostunut venkula käy viranomaisten kimppuun. Moni itkee lohduttomasti, välillä pyydetään pysäyttämään kamera. Mielenterveysongelmiin ei saada apua, itsemurha näyttäytyy ainoana pelastuksena.

Seurantadokumentti ei kommentoi saati moralisoi, ja lopetukseksi riittää muutama tekstirivi: hallitus myöntää järjestelmän epäonnistumisen.

Elämää vankilan jälkeen, ti 7.7. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Kuka murhasi Jeffrey Epsteinin? Dokumentti taustoittaa miljardöörin seksirikoksia ja niiden laajuutta