Elämäni Biisi – Uskomattomia tarinoita laulujen takana

Jaa kaverilleTilaa Seura
Elämäni Biisi
”Olen käynyt tekonauramassa ihan riittävän monessa ohjelmassa. Tässä ohjelmassa ei tarvinnut tekonauraa yhtään, ja myös liikutuksen kyyneleet tulivat aivan aidosti”, Elämäni Biisi -sarjan juontaja Katja Ståhl sanoo. © Yle kuvapalvelu
Juontaja Katja Ståhl riemuitsee siitä, että pääsee arvailemaan vieraidensa kanssa, mikä on kenenkin elämän tärkeä biisi. Erityisen hauskaa hänellä on silloin, kun arvaukset menevät aivan metsään.

Kaikki alkoi siitä, että Sykkeen käsikirjoittaja Petja Peltomaa halusi vetäytymisissä ja muissa illanistujaisissa leikkiä levyraatia.

”Lopulta hänen kaverinsa eivät jaksaneet enää yhtään levyraatia, ja niinpä Petjan oli pakko kehitellä sen pohjalta uusi peli”, juontaja Katja Ståhl kertoo Elämäni Biisi -ohjelman syntytarinan.

Ohjelman idea on juuri niin viehättävän yksinkertainen kuin kaveriporukalla pelattavien pelien kuuluukin olla. Ståhlilla on kussakin jaksossa neljä vierasta, joista jokainen on valinnut ennakkoon yhden itselleen tärkeän kappaleen. Muut kolme arvailevat, kenen elämän tärkeä biisi on kyseessä.

Myöskään Ståhl ei tiedä, kuka minkäkin kappaleen on valinnut.

”Oli ihanaa solvata vieraita, joiden arvaukset menivät aivan metsään, mutta aika huonosti itsekään osuin oikeaan. Ja sen kyllä ohjelmassa aivan reippaasti myönnänkin”, Ståhl sanoo.

Pentti Arajärvi yllätti

Kappaleet kuullaan Elämäni Biisissä Jarkko Aholan, Diandran, Irinan ja Pepe Willbergin versioina. Muusikot esittävät jaksojen lopussa myös itselleen tärkeitä kappaleita.

Jossain vaiheessa sarjaa selviää sekin, mikä on Katja Ståhlin elämän biisi.

”Sen verran voin sanoa, että se liittyy nuoreen rakkauteen”, Ståhl suostuu etukäteen paljastamaan.

Myös vieraiden valintojen taustalla on sykähdyttäviä tarinoita. Kyseessä ei siis välttämättä ole suosikkibiisi, vaan kappale, joka liittyy johonkin merkittävään tapahtumaan tai elämänvaiheeseen.

”Vieraiden tarinat ovat aivan uskomattomia. Siinä huomaa, kuinka vähän tietääkään ihmisestä, jonka kuvittelee jotenkin tuntevansa.”

Erityisen hyvin Ståhlille on kuvauksista jäänyt mieleen jakso, jonka vieraina ovat poliitikot Pentti Arajärvi, Silvia Modig ja Päivi Räsänen sekä toimittaja-kirjailija Teemu Potapoff.

”Mietin etukäteen, että nyt ollaan kyllä jännän äärellä. Että nyt en kyllä yhtään tiedä, mitä sieltä tulee. En olisi ikinä osannut arvata, miten hauskoja Arajärvi ja Räsänen ovat. Voi hyvänen aika. Meinasin kuolla nauruun.”

”Tarjoan kaljat, jos selität kokeellisen jazzin”

Ensimmäisessä jaksossa biisejä arvuuttelevat näyttelijät Ilari Johansson ja Elsa Saisio, muusikko Paleface sekä Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar. Ståhl utelee nelikolta rakkaimpien kappaleiden lisäksi sitä, millaista musiikkia nämä eivät voi sietää.

Ståhl itse on tehnyt pitkän uran musiikin parissa eikä yrittämälläkään oikein keksi mitään tyylilajia, joka saisi hänen niskakarvansa nousemaan pystyyn.

”Suhtaudun kaikkeen musiikkiin hyvin avoimesti. Tosin silloin olin kyllä vähän ihmeissäni, kun myin takavuosina kaljaa kokeilevan jazzin teltassa Pori Jazzissa. Lupasin tarjota tuopin yhdelle asiakkaalle, jos hän pystyy selittämään, mistä siinä musiikissa on kysymys.”

Ståhl muistelee, että selitys oli niin hyvä yritys, että asiakas sai oluensa veloituksetta.

Elämäni Biisi, la 8.6. klo 21.15 Tv1

X