Elokuva-arvio: Andromeda uhkaa -leffassa maahan palannut satelliitti tuo mukanaan ihmiskunnan vaarantavan eliön

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Andromeda uhkaa
1970-luvun scifielokuvassa uhka tulee ulkoavaruudesta. © UNIVERSAL STUDIOS LIMITED / Yle
Michael Crichtonin romaaniin perustuvassa tieteisjännärissä ryhmä tiedemiehiä yrittää estää avaruudesta saapuneen vaarallisen viruksen leviämisen.

Andromeda uhkaa (The Andromeda Strain) on yhdysvaltalainen scifielokuva vuodelta 1971. Robert Wise oli vanhan Hollywoodin luottomiehiä, joka lähes 60 vuoden ajan ohjasi eri lajityyppien elokuvia. Tunnetuimpia ovat suuret musikaalit West Side Story ja Sound of Music. Tieteistrilleri on Wisen myöhäistuotannon paras teos. Nyt katsottuna se tosin on hieman ylipitkä ja kuivakka.

Tieteisaiheisista jännitysromaaneistaan tunnetun Michael Crichtonin kirjaan perustuva Andromeda uhkaa kuvaa tilannetta, jossa maahan palannut satelliitti tuo mukanaan ihmiskunnan tuhoamaan kykenevän avaruuden eliön. Joukko huipputiedemiehiä kootaan torjumaan uhkaa, mikä näyttää mahdottomalta tehtävältä.

Pääosin laboratorio-olosuhteisiin keskittyvä trilleri jumiutuu pitkiksi ajoiksi kalustoesittelyihin ja tieteellisiin väittelyihin, mutta on kiinnostava eritoten aikansa heijastelijana. Paha ei tule maapallolle yksin, vaan ihmisen toiminnan seurauksena, mikä kuvastaa hyvin 1970-luvun amerikkalaiselokuvan paranoidia trillerimaisemaa.

***

Andromeda uhkaa, perjantai 1.7. klo 21.00, Teema & Fem 

X