Elokuva-arvio: Maudie on onnistunut elokuva kanadalaisesta kansantaitelijasta Maud Lewisistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maudie on lähinnä kahden hienon näyttelijän, Sally Hawkinsin ja Ethan Hawken, näytös. © Ylen kuvapalvelu
Maudie on lähinnä kahden hienon näyttelijän, Sally Hawkinsin ja Ethan Hawken, näytös. © Ylen kuvapalvelu
Maudie on Walshin Kanadassa ohjaama elämäkertaelokuva kansantaiteilija Maud Lewisistä (1903–70), joka eli koko ikänsä Marshalltownissa Nova Scotiassa ja tuli tunnetuksi naivistisista, kotiseutuaan esittävistä maalauksista.

Pitkän tv-uran tehneeltä irlantilaisohjaajalta Aisling Walshilta nähtiin meillä viimeksi televisiossa elokuva Elizabeth on kadonnut, jossa näyttelijäveteraani Glenda Jackson teki vuosien jälkeen paluun kameroiden eteen.

Sally Hawkins on niveltulehduksesta kärsivä Maud ja Ethan Hawke pahapäinen ja huonotapainen kalakauppias Everett Lewis, jonka taloudenhoitajaksi ja lopulta vaimoksi itsenäisyyttä etsivä Maud meni.

Walshin ohjaustyö on viipyilevä ja tunnelmallinen kahden omalla tavallaan erikoisen ihmisen suhteen kuvaus, jolle Kanadan vuodenajat antavat oman vahvan sävynsä.

Tarina antaisi mahdollisuuksia vaikka minkälaiselle sentimentaalisuudelle, mutta käsikirjoittaja Sherry White ja Walsh eivät siihen sorru. Maudie on tasapainoinen sekoitus kipua, lämpöä ja hienoa näyttelijäntyötä. Elokuvan lopuksi nähdään mustavalkoinen filminpätkä oikeista Maudista ja Everettistä pienessä mökissään.

****

Maudie, pe 21.1. klo 21.25, Teema & Fem

X