Elokuva-arvio: Näyttelijät tekevät huipputyötä onnistuneessa Foxcatcher-elokuvassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Foxcatcher
Komedioista tunnettu Steve Carell hallitsee hienosti vakavammankin roolin. Oikealla Channing Tatum. © Yle
Tosipohjainen elokuva amerikkalaisesta miljonääristä, joka haluaa valmentaa maatilallaan painijoukkueen olympialaisiin ja haluaa avukseen olympiakultaa voittaneet veljekset Mark ja Dave Schultzin.

Yhdysvaltalaisdraama vuodelta 2014. Yhdysvaltalainen Bennett Miller (s. 1966) on ohjannut vain kolme pitkää elokuvaa, mutta ne ovat kaikki tosipohjaisia ja erinomaisia, esikoispitkästä Capote (2005) alkaen. Millerin kolmas pitkä ohjaustyö Foxcatcher kertoo omalaatuisen miljönäärin, DuPont-kemikaalidynastian perillisen John Du Pontin kiinnostuksesta painiurheiluun ja aikeista valmentaa Foxcatcher-maatilallaan Schultzin veljekset Mark ja Dave Soulin olympialaisiin 1988. Hanke päättyi dramaattisesti.

Viime vuosina komediallisista rooleista vakavampiin siirtynyt Steve Carell hahmottelee hienosti epävakaan Du Pontin. Hän saikin roolityöstään parhaan miesnäyttelijän Oscar-ehdokkuuden. Hyvää työtä tekevät myös Channing Tatum ja Mark Ruffalo Schultzin veljeksinä. Onnistuneesta käsikirjoituksesta vastaavat kokeneet Dan Futterman ja E. Max Frye.

Elokuva liikkuu enemmän urheilun liepeillä kuin sen ytimessä hiukan samaan tapaan kuin Millerin edellinen ohjaustyö Moneyball (2011), mutta lisää yhtälöön surullisen sairaskertomuksen miehestä, jolla oli liikaa kaikkea, vaan ei riittävästi mielenterveyttä.

****

Foxcatcher, perjantai 3.12. klo 21.00, Teema&Fem

X