Elokuva-arvio: Neljän tähden Anna joen virrata -draamaelokuvassa nuori saamelaisnainen kohtaa lappalaisvihaa opettajainhuoneessakin

Saamelaisista ja ympäristökysymyksistä kertova Anna joen virrata kulkee kuin historiallinen rekonstruktio ajan tunnoista ja tapahtumista, rasismista ja aktivismista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Tuntui luonnottomalta hävetä saamelaisuuttaan ja piilotella sitä”, Ella Marie Hætta Isaksen kertoi roolistaan Seuralle keväällä 2023.

Saamelaisista ja ympäristökysymyksistä kertova Anna joen virrata kulkee kuin historiallinen rekonstruktio ajan tunnoista ja tapahtumista, rasismista ja aktivismista.
Teksti:
Arto Pajukallio

Norjan suurkäräjät äänesti vuonna 1978 Alta-Kautokeinon vesistön rakentamisen puolesta. Allashanketta vastustava kansanliike sai myös kansainvälistä huomiota. Rinnan kulkivat sekä luonnonsuojelulliset ympäristönäkemykset että saamelaiskysymys – alkuperäiskansojen oikeus ja pyrkimys omaan kieleen, kulttuuriin ja identiteettiin.

Ole Giæverin yhteispohjoismainen draama kertoo osin kuvitteellisin henkilöin näistä tapahtumista vuosina 1979–1981. Elokuva etenee kuin historiallinen rekonstruktio ajan tunnoista ja tapahtumista, rasismista ja aktivismista, mutta viisaasti se myös rajaa aiheensa.

Tarinan päähenkilö Ester on nuori saamelaisnainen, joka palaa kotikonnuilleen Pohjois-Norjaan opettajan sijaiseksi. Peittelemätön lappalaisviha kytee opettajainhuoneessakin, oma suku etäännyttää, vaikeneva oppilas huolestuttaa. Ester kokee yhä selvemmin, ettei valintoja tai velvollisuuksia voi vältellä.

Esteriä esittää norjalaissaamelainen laulaja ja aktivisti Ella Marie Hætta Isaksen, joka kykenee antamaan koskettavat kasvot sekä henkilölle että asialle.

****

Anna joen virrata, tiistai 6.1. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Muusikko Ella Marie Hætta Isaksen omistaa elämänsä saamelaisten oikeuksien parantamiselle niin oikeassa elämässä kuin debyytissään valkokankaalla

X