Elokuva-arvio: Psych-Out: Kuumaa 60-lukua – Jack Nicholson esittää hedonistihippiä

Amerikkalaisen uuden aallon mestarikuvaaja László Kovács tekee ratkaisevan tärkeää työtä LSD-hallusinaatioiden ja kauhumuistojen visualisoijana elokuvassa Psych-Out.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Psych-Out: Kuumaa 60-lukua. Kuvassa Stoney (Jack Nicholson).

Amerikkalaisen uuden aallon mestarikuvaaja László Kovács tekee ratkaisevan tärkeää työtä LSD-hallusinaatioiden ja kauhumuistojen visualisoijana elokuvassa Psych-Out.
Teksti: Arto Pajukallio

Elokuvassa Psych-Out: Kuumaa 60-lukua (Psych-Out, USA 1967) Jack Nicholson esittää rockbändiä ja yhteisöään komentelevaa röyhkeää hedonistihippiä, Dean Stockwell piikikästä ystävää ja Susan Strasberg trauman kuurouttamaa teinityttöä, joka saapuu San Franciscoon etsimään huumehouruista veljeään (Bruce Dern).

Jos ei Hollywoodin massaviihde niin elokuva-alan pienyrittäjät reagoivat aikaa ja tapoja ravistelleeseen hippikulttuuriin. Richard Rushin huumevastaiseksi tarkoitettu ohjaus valmistui 100 000 dollarin halpisbudjetilla, mutta onnistui keräämään lippuluukuilla 6 miljoonaa.

Dialogi häilyy lapsellisen hippifilosofian ja sen parodian rajamailla. Väkivaltajaksossa hipitkin pieksevät päällekarkaajiaan. Musiikista vastaa viehko aikalaisbändi The Strawberry Alarm Clock, mutta Ylen mainostekstistä huolimatta Jimi Hendrixiä ei elokuvassa nähdä – sen sijaan hänen Foxy Lady -riffistään kuullaan surkea variaatio.

**½

Psych-Out: Kuumaa 60-lukua, la 10.10. klo 22.33 Yle Teema & Fem

Tohtori Jack ja Mr. Nicholson

Jos Suomessa äänestettäisiin suosituinta yhä elävää vierasmaalaista miesnäyttelijää, veikkaisin Jack Nicholsonia voittajaksi – tai vähintään pistesijoille. Hänen arrogantti tyylinsä ja maskuliininen vetovoimansa, usein raivon, maanisuuden ja hulluuden rajamailla irrottelevat roolinsa nauttivat laajaa suosiota.

Uuden taiteilijadokumentin mukaan Nicholson laittoi rooleihinsa aina omaa persoonaansa. Näyttelijä harkitsi jo ohjaajaksi siirtymistä, kun Easy Riderin vartin mittainen osa, jota hän ei edes halunnut, muutti kaiken. Myöhempi perhesalaisuuden paljastuminen – siskoksi luultu läheinen osoittautuikin biologiseksi äidiksi – auttoi väitetystä oidipuskompleksista vapautumista, ja naishoitajan kuristaminen Yksi lensi yli käenpesän -hitissä nollasi traumoja.

Roolihahmot ja siviiliminän kyltymätön seksihurjastelu löysivät lisää yhteistä kosketuspintaa. Improvisaatiota hyödyntävä metodisukeltaminen roolin syövereihin ja erilaisten rajojen ylittäminen kasvoi ja voimistui. Dokumentin agendaa ei voi kiistää.

Tohtori Jack ja Mr. Nicholson, la 10.10. klo 21.41 Yle Teema & Fem

Tohtori Jack ja Mr. Nicholson

Tohtori Jack ja Mr. Nicholson. Jack Robinson/Yle kuvapalvelu

Lue myös: Elokuva-arvio: Logan Lucky – junttiversio Ocean’s -ryöstökomediasta

X