Elokuva-arvio: Suuri gangsterisota on nelituntinen eepos newyorkinjuutalaisten rikollisten vaiheista

Suuri gangsterisota on ohjaajan Sergio Leonen suuri ylpeydenaihe, jota hän työsti yhteensä 18 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elokuvassa kuvataan takaumien kautta juutalaisen rikollisjoukkion nousua New Yorkin alamaailman huipulle ja sen väkivaltaista tuhoa.

Suuri gangsterisota on ohjaajan Sergio Leonen suuri ylpeydenaihe, jota hän työsti yhteensä 18 vuotta.
Teksti: Arto Pajukallio

Italialaisen Sergio Leonen viimeiseksi ja hänen omasta mielestään parhaaksi ohjaukseksi jäi Harry Greyn osin omaelämäkerralliseen romaaniin pohjautuva muhkea eepos Suuri gangsterisota. Elokuva kertoo newyorkinjuutalaisten rikollisten vaiheista. Väkivaltainen ja oopiumihuuruinenkin tarina ulottuu 1920-luvun karuista kasvukuvauksista seuraavan vuosikymmenen gangsterismin voimannäyttöihin ja vuoden 1968 tilinpäätöksiin.

Robert De Niro hahmottaa vankilavuosien jälkeen menneitä muistelevaa Noodlesia, James Woods varhaista ystävää ja myöhempää kilpakumppania Maxia, joka valtansa huipulla pyytää poikkeuksellista palvelua. Myös hahmojen lapsinäyttelijät kunnostautuvat osissaan, niin kuin lopulta elokuvan koko tekijäkaarti.

Tuoreeltaan tuotantoportaan torsoamaksi joutuneesta, eripituisina versioina esitetystä elokuvasta nähdään nyt se vajaa nelituntinen näkemys, joka parhaiten vastannee Leonen suureepokseensa kohdistamaa kunnianhimoa.

****

Suuri gangsterisota, pe 1.10. klo 21.00, Sub

X