Georgia O’Keeffe -dokumentti kertoo naistaiteilijan elämästä miesten hallitsemassa taidemaailmassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Tony Vaccaro / Les films dici / Arte / Yle
© Tony Vaccaro / Les films dici / Arte / Yle
Naispuolisista taiteilijoista kertovat dokumentit päätyvät yleensä käsittelemään samaa ongelmaa. Eli miten tehdä itsensä uskottavaksi maailmassa, joka on miesten hallitsema?

Tämä ei niinkään kerro tekijöiden mielikuvituksettomuudesta, vaan valitettavasti siitä, millainen naistaiteilijoiden kohtaama todellisuus on.

Georgia O’Keeffe, modernismin pioneeri pureutuu yllä mainittuun teemaan, mutta on paljon muutakin. Se on henkilökuva vuosina 1887–1986 eläneestä tinkimättömästä modernistista, joka löysi lopullisen kutsumuksensa Uuden Meksikon jylhistä maisemista.

Tätä ennen oli pitänyt käydä läpi urbaanin taidemaailman haasteet. Keskeiseen osaan nousee suhde valokuvaaja Alfred Stieglitziin, joka oli O’Keeffelle sekä aviopuoliso että mesenaatti.

Osuvimmillaan dokumentti on käsitellessään O’Keeffen kukkatauluja. Niiden kautta pohditaan kysymystä siitä, miten taiteilijan sukupuoli vaikuttaa hänen teostensa tulkintaan. Koska kukkataulut ovat naisen maalaamia, aikalaiskriitikot katsoivat taulujen kuvioiden automaattisesti symboloivan naisen sukuelimiä.

Georgia O’Keeffe, modernismin pioneeri, lauantai 21.5. klo 20.00, Teema & Fem 

X