Historia: Malcolm X -dokumentti osoittaa, ettei Yhdysvaltojen suhtautuminen afroamerikkalaisiin ole muuttunut 60 vuodessa

Dokumentti kertoo vaikutusvaltaisen, kiistellyn ja provokatiivisen ihmisoikeusaktivisti Malcolm X:n tarinan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Malcolm Little vaihtoi nimensä Malcolm X:ksi sen jälkeen, kun hän liittyi Nation of Islam -järjestöön.

Dokumentti kertoo vaikutusvaltaisen, kiistellyn ja provokatiivisen ihmisoikeusaktivisti Malcolm X:n tarinan.
Teksti:
Pertti Avola

Kun mustien johtaja Malcolm X puhuu ranskalaisdokumentin alussa Yhdysvaltojen tilasta 1960-luvun alkupuolella, tuntuu hätkähdyttävästi siltä, että dokumentissa kerrottaisi nykypäivästä. 

Se on tarkoituksellista, sillä dokumentilla halutaan osoittaa, ettei oikeastaan mikään ole 60 vuodessa muuttunut Yhdysvaltojen suhtautumisessa mustaan väestönosaansa. Se on selvää jo viime vuosien poliisiväkivallan valossa. 

Kokaiiniriippuvaisen pikkurikollisen Malcolm Littlen, josta tuli kiistelty ja provokatiivinen Malcolm X, tarina on varsin amerikkalainen kertomus miehestä, joka murhattiin 1965, koska hänestä tuli liian vaikutusvaltainen ja myös liian hankala niin entisille kumppaneilleen kuin valtiovallallekin. 

Aluksi Malcolm liittyi Elijah Muhammedin johtamaan, omaa tulkintaansa islaminuskosta ajavaan Nation of Islam –lahkoon, joka halusi mustien ja valkoisten elävän erillään.

Lopulta Malcolm jätti järjestön Elijah Muhammedin henkilökohtaisen toiminnan vuoksi, ja alkoi ajaa kansainvälisempää linjaa tähdäten siihen, että YK tuomitsisi Yhdysvallat mustiin kohdistuvien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. 

Murhauttiko Malcolmin Elijah Muhammed tai FBI on lopulta samantekevää, dokumentti sanoo. Yhdysvalloissa ei voi sanoa mitä vain joutumatta tulilinjalle. Paitsi ehkä Donald Trump.

Historia: Malcolm X, tiistai 20.2. klo. 21.00, Teema & Fem 

Lue myös: Iranissa Rosita Uimosen koti yritettiin polttaa, Suomessa hänen päälleen syljettiin

X