Historia: Trotskin viimeiset vuodet on herkkä henkilökuva Lev Trotskista, mutta myös julma kuvaus stalinistisesta väkivaltakoneistosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Trotskin viimeiset vuodet
Elokuussa 1940 vallankumouksellinen marxisti Lev Trotski tapettiin Meksikossa, jossa hän eli maanpaossa. © Yle kuvapalvelu
Miksi Trotski joutui Stalinin epäsuosioon ja kuka hänet lopulta murhasi? Ohjelmassa perehdytään Trotskin elämään 11 vuotta kestäneen maanpaon aikana.

Lev Trotski (1879–1940) muistetaan yhtenä Neuvostoliiton perustajista ja puna-armeijan luojana. Häntä pidettiin vuonna 1924 kuolleen Leninin vahvimpana seuraajana. Stalin ehti kuitenkin kaapata vallan itselleen. Trotski menetti asemansa puolueessa ja pian hänet ajettiin maanpakoon. Elämänsä viimeiset vuodet hän vietti Meksikossa, jossa kuoli Isä Aurinkoisen juoniman salamurhaajan uhrina.

Näihin viimeisiin vuosiin keskittyy illan Historia-dokumentti. Se on herkkä henkilökuva Trotskista ja hänen perheestään, mutta myös julma kuvaus stalinistisen väkivaltakoneiston ehdottomuudesta. Vaikka Stalin oli lannistumaton raivatessaan esteitä tieltään, yhtä lannistumaton oli myös Trotski. Maanpakolaisuudestaan huolimatta hän jatkoi ahkerasti työtään marxilaisena teoreetikkona.

Trotskin viimeiset vuodet on taiten leikattu dokumentti, jossa arkistomateriaali ja dramatisoidut kohtaukset nivotaan tehokkaasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Trotskin lisäksi elokuva hahmottaa kiinnostavasti myös hänen murhaajansa Ramón Mercaderin elämää ja tekoja.

Historia: Trotskin viimeiset vuodet, keskiviikko 1.2. klo 19.00, TV1

X