Ikuiseen rauhaan -dokumenttielokuva perehtyy ansioikkaasti pasifisti Arndt Pekurisen elämään

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Yle 
© Yle 
Ken oli nimensä suomalaisen lainsäädännön historiaan jättänyt idealisti, jonka puolesta vetosivat monet aikansa arvostetut merkkihenkilöt aina kirjeenvaihtotoveri Albert Einsteinista H.G. Wellsiin?

Vetosivat siksi, että mies oli vakaumuksellinen pasifisti, joka meni ennemmin vankilaan kuin suostui tarttumaan aseisiin. Hänen toimintansa vaikutti siihen, että Suomessa astui voimaan ensimmäinen siviilipalveluslaki vuonna 1931.

Se päti kuitenkin vain rauhan aikana, ja koska aseistakieltäytyjä piti sinnikkäästi vakaumuksestaan kiinni myös jatkosodassa, hänet teloitettiin ja leskelle valehdeltiin puolisonsa kuolleen taistelussa.

Mies oli Arndt Pekurinen (1905–1941), ja hänen tarinansa kerrotaan Ville Suhosen ansiokkaassa dokumenttielokuvassa Ikuiseen rauhaan. Ohjelma on sisällöltään koskettava, sillä Pekurisen elämänkatsomus ja periaatteellisuus eivät jätä jossittelun varaa. Se on myös toteutukseltaan vaikuttava, jopa ”ei-suomalaisen oloinen” kiitos jo dokumenttimateriaalin paljouden ja lukuisten näyttelijäkertojien.

Ikuiseen rauhaan, to 13.1. klo 19.00, TV1

X