Jääkiekon MM-kisat miljoonayleisölle selostava Mika Saukkonen osaa käsitellä palautevyöryn vaikka shitti kirpaiseekin: ”Pinon takaa huutelun voi jättää omaan arvoonsa”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Jääkiekko
© C More
Jääkiekon MM-kisat nähdään jälleen MTV:n kanavilla. Vapaasti katsottavilla kanavilla Suomen pelit selostaa lähes neljännesvuosisadan Maikkarin urheilussa vaikuttanut Mika Saukkonen.

”Minä rupean olemaan kohta näitä dinosauruksia täällä”, Mika Saukkonen sanoo ja nauraa MTV3:n kahviossa. Maikkarin urheilun monitoimimiehen nuorekkaasta ulkonäöstä on vaikea päätellä, että hänellä tulee ensi vuonna täyteen 25 vuotta MTV:n urheilussa.

Porttilan Jari veti Tulosruutua ja minä tulin kesätoimittajaksi innokkaana vuonna 1994. Siitä asti olen tehnyt sitten Maikkarille. Hockey Night alkoi 1996. Siinä tuli sitä jäähallia kierrettyä kymmenen vuotta.”

Timo Jutilan kanssa selostetut SM-liigan ottelut ja oranssit takit ovat ne mistä Saukkonen muistetaan vielä nykyisinkin. Hockey Night on koko kansan aikakausikokemus, jollaisia ei enää maksukanavapakettien aikakaudella koeta.

Tiukka puristus Tanskassa

Kevään MM-kisat Tanskassa ovat seitsemännet, jotka MTV televisioi. Vapaasti katsottavilla kanavilla nähdään lain velvoittamat Suomen pelit ja mitaliottelut. Näissä selostajana kuullaan pääsääntöisesti Saukkosta. Hän kertoo, että reilun kahden viikon puristuksessa vaaditaan spartalaista kuria.

”Kyllähän tähän vuoden kohokohtaan valmistautuu vähän enemmän kuin muihin työtehtäviin”, Saukkonen sanoo.

”Kun selostaa sellaiset 18 peliä reiluun pariin viikkoon, niin hyvin samanlaisina päivät toistavat itseään: aamulenkki, aamupala, valmistautuminen peliin. Jos sattuu vielä olemaan kaksi selostettavaa peliä, niin ei kyllä ehdi tai jaksa tehdä illallakaan mitään muuta.”

Saukkosen mieleen on jäänyt erityisesti ensimmäinen Leijonien pelin selostus. Tai siis ei ole jäänyt mieleen, mutta kokemus oli voimakas.

”2012 kun selostin ensimmäisen Suomen pelin Slovakiaa vastaan, suoritus oli sellainen, etten muistanut pelistä mitään selostuksen jälkeen. Olin ladannut selostukseen niin paljon, että muisti meni.”

Selostajan rooli

Saukkosen lisäksi Suomen pelejä selostaa koko kansan sinivalkoiseksi ääneksi kohotettu Antero Mertaranta C Moren maksukanavilla. Järjestely ei enää Saukkosta haittaa.

”Minä teen omaa duunia. Niin kauan kuin annetaan lupa selostaa, niin selostetaan.”

Vapaasti katsottavilla kanavilla Saukkosen selostamilla Leijonien MM-peleillä on käytännössä katsojia aina yli miljoona. Vastuu on siis suuri. Saukkonen on saanut selostuksistaan kovaakin kritiikkiä. Sen hän pyrkii sulkemaan ulkopuolelle, mutta myöntää, että kyllä se pahalta tuntuu.

”Shittiähän on tullut ovista ja ikkunoista, viime aikoina tosin vähemmän. Monet väittävät, etteivät he seuraa kirjoittelua itsestään tai että palaute ei vaikuta heihin. Voin vakuuttaa, että kyllä se aina kirpaisee, vaikka muuta sanotaankin. Asiallinen kritiikki on ok, pinon takaa huutelun voi jättää omaan arvoonsa.”

Itseään tai omaa suoritustaan Saukkonen ei kuitenkaan halua nostaa keskiöön.

”Sitä haluaisin kuitenkin korostaa, että kyseessä eivät ole selostajien MM-kisat, vaan jääkiekon MM-kisat. On hienoa, että selostaja selostaa ja on hyvä, mutta tässä ei ole siitä kysymys.”

Mika Saukkonen

Jääkiekon MM-kisojen jälkeen Mika Saukkosta kuullaan myös C Morella yleisurheilun Timanttiliigan selostajana. © JÄÄKIEKKOLIITTO

Jääkiekon MM, la 5.5. klo 17.10 MTV3

Jääkiekon MM 2018:

  • Jääkiekon MM-kisat järjestetään 4. – 20.5. Tanskassa.
  • Suomi pelaa alkusarjan lohko B:ssä Herningissä. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettuu MM-kisojen A-sarjan ensikertalainen Etelä-Korea.
  • Välierät ja finaalit pelataan lauantaina ja sunnuntaina 19.–20.5. Kööpenhaminassa.
  • Lehden painoon mennessä varmistuneesta joukkueesta kovimmat NHL-vahvistukset ovat Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja Mikael Granlund.
  • Suomen ottelut, välierät ja mitalipelit näkyvät MTV3-kanavalla. Kisojen kaikkia otteluita voi seurata C Moren maksukanavilla.
Jaa kaverilleTilaa Seura

Yhteistyössä

X