Jim: The James Foley Story on Isiksen mestaaman sotakirjeenvaihtajan kunniaksi tehty dokumenttielokuva

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jim: The James Foley Story
Dokumenttielokuva on ajatuksia herättävä henkilökuva. © TV5
Dokumenttielokuva on James Foleyn lapsuudenystävän kunnianosoitus traagisesti kuolleelle ystävälle.

Kahden vuoden vankeuden jälkeen yhdysvaltalainen freelance-sotakirjeenvaihtaja James Foley mestattiin Syyriassa ISIS-terrorijärjestön toimesta elokuussa 2014. Karmivasta tapahtumasta tehty video levisi ympäri maailmaa todistaen terrorijärjestön julmuudesta.

Foleyn lapsuudenystävän Brian Oakesin 2016 tekemä pitkä dokumenttielokuva Jim: The James Foley Story on varsin perusteellinen ja kertoo Foleyn lyhyestä elämästä olennaisen. Dokumentissa puhuvat Foleyn perheenjäsenet, ystävät ja toimittajakollegat. Valokuva- ja filmimateriaalia on runsaasti sekä perheen kokoelmista että Foleyn työstä sotatoimialueilla Lähi-idässä.

Elokuvan ytimessä on pohdinta siitä, miksi turvattua elämää elävä nuori amerikkalaismies tieten tahtoen asettuu vaaralle alttiiksi ryhtymällä sotakirjeenvaihtajaksi ja menemällä vieläpä kaikkein pahimpiin paikkoihin sotaa käyvissä maissa.

Foley oli levoton, epäsovinnainen ja epäjärjestelmällinen rämäpää, jota sekä vaara että velvollisuus välittää tietoa vetivät puoleensa. Ei todellakaan ensimmäinen tai viimeinen laatuaan. Moista luonteenlaatua olisi helppo romantisoida, mutta Oakes ei lankea tähän ansaan. Jim: The James Foley Story on sekä kunnianosoitus ystävälle että ajatuksia herättävä  ristiriitaisen ihmisen henkilökuva.

Jim: The James Foley Story, lauantai 26.11. klo 21.00, Kutonen

X