Jukka Lindström tekee viimeistä kauttaan Noin viikon uutisia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jukka Lindströmin suunnitelmissa on muutto ulkomaille. © yle kuvapalvelu
Jukka Lindström ei aluksi innostunut televisio-ohjelman tekemisestä, mutta taivuttelun jälkeen hän kiinnostui siitä, miten stand up -komedian rytmin voisi siirtää televisioon. Nyt hän tekee viimeistä syksyään Noin viikon uutisia.

Noin viikon uutiset on ajankohtaissatiiri, jossa sekä faktat että huumori ovat kohdallaan. Napakoilla rinnastuksilla poliitikkojen päättömimmät lausunnot muuttuvat naurunalaisiksi. Kun ohjelman isännälle Jukka Lindströmille tarjottiin vajaa neljä vuotta sitten mahdollisuutta omaan televisio-ohjelmaan, hän ei heti innostunut ajatuksesta.

”Olin ollut uutistoimittajana radiossa ja tehnyt YleX:lle ajankohtaisohjelma Etusivua. Ajattelin, ettei televisio ole minun juttu. Tekijälle vähemmän liikkuvia osia sisältävä radio on kivampi ja helpompi väline.”

Idea kuitenkin jäi elämään ja pikku hiljaa myös stand up -koomikkona toiminut Lindström alkoi hahmotella, millaista ohjelmaa hän voisi tehdä televisiossa. Huumorin pitäisi olla samanlaista kuin hänen lavoilla esittämänsä.

”Puhuin The Daily Show’sta ja David Lettermanista, niissä oli sellaista itseäni viehättävää sarkastista kuivaa huumoria. Ruvettiin miettimään, että voisiko tuollaista tehdä Suomessa”, muistelee Lindström.

Ensimmäinen vastaus oli ei.

Kirjoittajiksi koomikoita

Yksi keskeisimmistä epäilyistä oli se, että osataanko Suomessa kirjoittaa tämän tyyppistä ohjelmaa. Täysin matkimalla ei tietenkään toimisi. Suomalaisessa kulttuurissa on vähän erilainen kuvakerrontatyyli kuin Yhdysvalloissa.

Lindströmille oli alusta asti selvää, että kirjoittajien pitää olla stand up -koomikoita. Myös ohjelman rytmin rakentaminen herätti ajatuksia.

”Minua kiinnosti, miten voisi siirtää stand upin rytmin televisioon ja käydä samaan aikaan dialogia ohjelmassa näytettävien kuvien ja videoiden kanssa. Miten mennään videoon ja miten tullaan videosta. Miten käytetään hauskaa kuvaa. Miten ne kuvat rytmittävät lähetystä.”

Selvää oli myös se, että ohjelma olisi tehtävä live-yleisön edessä.

”Koska ohjelma on dialogia yleisön kanssa, nauru pitää saada nauhalle siinä hetkessä. Jolloin meidän pitää suorittaa se ohjelma niin kuin se näyttää ruudussa.”

Muutto Keski-Eurooppaan

Parina viime kesänä Jukka Lindström on tehnyt kesäisin Noin viikon radio -podcastia. Keskustelusarjan osat löytyvät yhä Yle Areenasta. Ohjelmaidea syntyi Noin viikon uutisten vieraiden haastatteluista, jotka televisiossa jäävät aika lyhyiksi.

”Halusin jutella itseäni kiinnostavien ihmisten kanssa. Olen pyrkinyt radiotoimittajana siihen, että en toimita vaan kohtaan aidosti sen ihmisen, keskustelen, en haastattele. Sekin on kiinnostavaa, jos sitä kohtaamista ei tapahdu.”

Kohtaamisia ja rönsyilevää pohdiskelua on syntynyt. Keskustelukumppaneina podcastissa ovat monien koomikoiden lisäksi olleet esimerkiksi Ruben Stiller, Seela Sella ja viimeisimpänä kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim.

Tämä syksy jää Lindströmin viimeiseksi Noin viikon uutisissa. Ohjelman tulevaisuus on auki, mutta Lindström itse suuntaa perheineen Keski-Eurooppaan. Keväällä hän vierailee Suomessa ja tekee Noin viikon uutisten kirjoittajien kanssa stand up -kiertueen.

”Ajatus on, että siellä voin tehdä vapaammin duuneja. Kirjoittaa nimenomaan sen kevään stand upin. Samalla pääsen katsomaan Lontoon, Amsterdamin ja Berliinin stand up -skeneä.”

Noin viikon uutiset, to 5.10. klo 21.00 TV2

 

Näin syntyy Noin viikon uutiset

Torstaina televisiossa nähtävä puolituntinen ajankohtaissatiiri on tiukan työviikon tulos. Ohjelman teko alkaa maanantaina ideoiden pallottelulla.

”Silloin brainstormataan käsikirjoitustiimin kanssa ja valitaan aiheita. Kehitellään vitsejä ja näkökulmia, joihin juuri sillä viikolla voisi tarttua. Sitten niitä aletaan muokata”, Jukka Lindström kertoo.

Näin syntyy ensimmäinen drafti eli ohjelmarunkohahmotelma. Samaan aikaa käynnistyy myös kuvien ja inserttien hakeminen sekä tiedonhaku ja faktantarkistus. Pitäähän poliitikkojen päättömille lausunnoille naureskelevan ohjelman pointtien olla kohdallaan.

Karkean ohjelmarungon hahmotelman jälkeen aiheita karsitaan ja syntyy toinen, kolmas ja neljäs ohjelmaluonnos. Keskiviikkona alkaa olla kasassa käsikirjoitus, jota Lindström vielä tiivistää illalla. Torstaina käsikirjoituksesta poistuvat optiot, eli vaihtoehtoiset tarinarungot.

Jukka Lindströmin ohella Noin viikon uutisia käsikirjoittavat Anders Helenius, Tomi Haustola, Yasir Gaily, Iikka Kivi sekä taustatoimittajat Janne Zareff ja Jenni Poranen.

Ohjelmaa käsikirjoitetaan aina ihan viimetinkaan asti ja se nauhoitetaan live-yleisön edessä torstaina iltapäivällä. Televisiolähetys nähdään muutamaa tuntia myöhemmin.

X