Keskitysleirin lapset -dokumentti on vahva tarina mielikuvituksen voimasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Keskitysleirin lapset
Keskitysleirin lapset on yhden selviytyjänkin todistuksena vahva tarina mielikuvituksen voimasta toivon antajana. © Yle Kuvapalvelu
Visuaalisesti kaltaisiaan hieman viitseliäämpi dokumentti kärsii siitä, mistä lukuisat toisen maailmansodan ajoista kertovat ohjelmat: silminnäkijöitä ei kohta enää ole.

Dokumentin keskeinen henkilö Ela Stein-Weissbergerkin on nyt jo kuollut. Ela oli yksi 15 000 Terezinin keskitysleiriin lähetetyistä lapsista, joista vain 100 jäi eloon.

Natsit pakkasivat Tereziniin tshekkijuutalaisia odottamaan kuljetusta Auschwitziin. Leiristä pyrittiin tekemään valheellinen näyteikkuna ulkomaailmalle: tehtiin propagandaelokuva sekä luotiin otolliset kulissit tarkastuskäynnille saapuneelle Punaisen ristin delegaatiolle.

Terezinin lasten ankeaa arkea yrittivät piristää lukuisat leiriin lähetetyt taiteilijat, joista yksi oli säveltäjä Hans Krása.

Elan perintö jälkipolville on Krásan säveltämä lastenooppera Brundib’ar, tyrannian vastainen teos, joka Elan avulla on jäänyt elämään ja saanut esityksiä ympäri maailmaa. Keskitysleirin lapset on yhden selviytyjänkin todistuksena vahva tarina mielikuvituksen voimasta toivon antajana.

Historia: Keskitysleirin lapset, ke 5.5. klo 19.00, Yle TV1 

X